Kateřina Cajthamlová: Kdy nám žaludek signalizuje, že něco neděláme správně

16. prosinec 2021

Žaludeční problémy mají různé příčiny a mnoho příznaků. Typické ale je, že pokud máme se žaludkem něco v nepořádku, poznáme to po jídle velmi rychle.

„Žaludek je svalový vak, uložený pod bránicí. Svojí horní částí, kde je žaludeční bublina, se opírá o brániční oblouk. Uzávěr vstupu do žaludku tvoří právě bránice. Žaludeční bublina v okamžiku, kdy hltavě pijeme a nadýcháme mnoho zvuku nebo mluvíme při jídle, což se také nemá, způsobí, že nám začne rychleji bušit srdce a může se nám i hůře dýchat. Zvedá totiž bránici, na které sedí srdce a tomu se to nelíbí,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

To jsou příznaky, které poznáme akutně a jsou způsobené naším špatným způsobem pití nebo konzumace jídla. Ale i jiné žaludeční problémy poznáme velmi rychle, uvádí lékařka.

„Žaludek je typický tím, že pokud je s ním něco v nepořádku, třeba když je v něm zánět neboli gastritida nebo počínající žaludeční vředy, popřípadě se nějakým způsobem naruší žaludeční sliznice, tak to poznáme velmi krátce po jídle. Žaludeční obtíže se objevují půl hodiny, nejpozději do hodiny po jídle.“

Bolesti žaludku, nevolnost, pálení žáhy, křeče a další nepříjemné zdravotní problémy spojené se žaludkem trápí i některé z vás. Poslechněte si odpovědi doktorky Kateřiny Cajthamlové na telefonické dotazy posluchačů.

Spustit audio