Kateřina Cajthamlová: Máte nadváhu a v noci chrápete? Může být ohroženo vaše srdce

26. květen 2022

Řada lidí, zejména těch, kteří mají v rodině někoho se srdečním onemocněním, přičítá některé bolesti, které se srdcem nesouvisí, právě jemu. Jiné naopak nenapadne, že jejich zdravotní problémy mohou s onemocněním srdce souviset nebo ho dokonce zapříčinit.

„Pokud někoho bolí často hlava, má nadváhu a v noci chrápe, tak ho třeba ani nenapadne, že může být ohroženo jeho srdce. Například, pokud je bolest hlavy doprovázená krvácením z nosu, může to být příznakem zvýšeného krevního tlaku. A pokud je krevní tlak zvýšen chronicky, tak to srdci opravdu neprospívá,“ uvádí lékařka.

Někteří lidí, trpcí obezitou, mají často spánkovou apnoe, kdy lze začátku slyšet chrápání, ale pak také můžeme slyšet, že jejich dech na nějakou dobu vynechá. Při tom dochází k poklesu prokrvení a oxidace srdce a mozku. Obézní pacienti se spánkovou apnoe mají proto třikrát až čtyřikrát větší riziko, že u nich vznikne porucha srdečního rytmu.

Srdce je prokrvený a inervovaný orgán, při jeho onemocnění můžeme bolest cítit přímo v něm. Někdy však může být zaměněna za jiné bolesti, například od páteře. Lze nějak poznat tak vážné onemocnění, jakým je infarkt?

„Infarkt hrozí hlavně ve věku po padesátce, i když může postihnout i mladší jedince, a hrozí spíše mužům. Většinou je to situace, kdy člověk cítí omračující bolest za hrudní kostí. Může mít poruchy dechu a někdy ta bolest vyzařuje buď do dolní čelisti, nebo do horní končetiny,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová. Dále to může být: studený pot, pokles krevního tlaku a změněné vědomí. Tyto příznaky většinou signalizují rozsáhlý infarkt v oblasti levé srdeční komory.

V záznamu celého pořadu se dozvíte, jaké má příznaky infarkt pravé srdeční komory, proč je důležitá prevence a co bychom pro zdraví našeho srdce měli do jídelníčku zařadit po padesátce. Uslyšíte také odpovědi doktorky Kateřiny Cajthamlové na telefonické dotazy posluchačů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.