Kateřina Cajthamlová: Na využití akupunktury při hubnutí bych si dala velký pozor

16. červen 2022

Akupunktura patří mezi alternativní medicínské zákroky. Je to prastará, preventivní, diagnostická i léčebná, tradiční orientální lidová metoda. Klinické studie o jejích účincích se ale hodně liší.

„Pokud se rozhodnete akupunkturu vyzkoušet, musíte si v první řadě vybrat ověřeného certifikovaného odborníka,“ radí Kateřina Cajthamlová. Důležité je zejména, aby používal jehly na jedno použití. Jinak vám totiž hrozí různé infekční choroby, podobě jako například při tetování.

Akupunktura se u nás v současnosti používá hlavně k různým typům odvykací léčby. Například na odvykání kouření prý existují akupunkturní body v uchu. Když se do nich aplikují jehličky, tak člověk údajně snáze odolává chuti na kouření. No a jehličky umístěné v uchu na jiných místech prý omezují chuť k jídlu a hlad.

„Možná to jde, ale já si myslím, že to bude stejné jako u velkých drastických diet. Tedy, že sice možná půjde zhubnout, nebudete mít moc hlad, ale v okamžiku, kdy se jehličky vyndají, tak se vrátí všechno zpátky a přijde dramatický jojo efekt. Takže, tady bych si dávala velký pozor,“ vysvětluje lékařka.

Z čeho vlastně akupunktura vychází, na jakém principu a v které zemi vznikla nebo jaké jsou její druhy. I to můžete slyšet v záznamu celého pořadu.

Spustit audio