Kateřina Cajthamlová: Nebuďme líní a kvalitu hledejme. Připlácíme si za nesmysly dovážené z ciziny

16. září 2022

„V roce 1998 Americká asociace zdraví zcela uměle snížila parametr normálního BMI o třetinu. Výsledkem je extrémní nárůst poruch příjmu potravy,“ říká doktorka.

Internistka, psychoterapeutka a odbornice na zdravou výživu Kateřina Cajthamlová je v Českém rozhlase jako doma. Už 15 let uvádí pořad Hubněte zdravě, kterého se odvysíláno už přes 800 dílů! (odkaz)

Čtěte také

V poslední době roste počet lidí, kteří ji vyhledávají jako psychoterapeutku. „Profilace toho, že se něco vyhazuje z lednic, už mě přestala bavit. Jsem ráda, že jsem víc zaměřená na psychoterapii. S trochou nadsázky říkáme, že ti zdravější si uvědomí, že mají problém a přijdou, ti nemocní trápí své okolí,“ shrnuje své poznatky zvlášť z covidového období, které bylo pro mnoho lidí velmi zatěžující.

Syndrom vařené žáby

Lidé mohou poznat, že se něco děje, většinou podle fyzických příznaků – hůř se jim spí nebo začnou přibírat. „Akutní stres se snaží lidi zvládnout, ale s tím chronickým nic nedělají. Říkáme tomu syndrom vařené žáby – když ji hodíte do vařící vody, tak se hned začne cukat, ale když ji hodíte do studené a vodu pomalu ohříváte, tak ona si toho ani nevšimne. Jen slábne, až se uvaří,“ vysvětluje doktorka Kateřina.

Vždy je lepší zajít k psychoterapeutovi dříve než později. Společnost nedeptal jen covid, teď spoustu lidí trápí zdražování. Ve snaze ušetřit na jídle paní doktorka zdvihá prst. „Jestli na něčem nelze šetřit, tak je to na jídle. Ať se lidi uskromní na drahých mobilech, ať si koupí méně oblečení. Třeba Francouzi vysloveně podporují lokální producenty, chodí za svými pekaři nebo výrobci jogurtů, nejsou na to líní. A tohle tady bývávalo. Připlácíme si za nesmysly dovážené z ciziny. Jenomže my vše pohodlně nakoupíme v supermarketu. Lenost je jeden ze smrtelných hříchů, jak mě poučil jeden karmelitánský mnich, a ta se vždycky prodraží.“

Robustní neznamená tlustý

Podle statistik má až polovinu lidí nesprávnou váhu a téměř 30 % je obézních. Podle Kateřiny Cajthamlové tyto údaje ale zkresluje úprava parametrů z roku 1998. „V tom roce Americká asociace zdraví zcela uměle snížila parametr normálního BMI (Body Mass Index) o třetinu. To znamená, že dříve osoba, která měla BMI 27, byla označována za robustní. Ale dnes se to označuje za nadváhu. Výsledkem je extrémní nárůst poruch příjmu potravy zejména v mladších věkových kategoriích,“ říká doktorka.

Snižují se i jiné parametry a podle ní je to absurdní. „Někdo může mít svojí hodnotu cholesterolu, která je výjimečná, ale vy jste díky tomu pořád zdravá, nemáte žádný problém. Máte jenom genetickou výjimku. To je, jako kdyby vás penalizovali za to, že měříte dva metry.“

Alex Mynářová a Kateřina Cajthamlová

Přesto se lidé snaží dosáhnout nových parametrů, které pro ně z fyziologického hlediska a tělesné stavby nejsou vhodné. „Vy si můžete zjistit, jak máte robustní kostru podle toho, jak máte široká ramena, širokou pánev, velkou nohu, velkou pěst. Kilo kostí zkrátka váží kilo a vy můžete mít podle tabulek nadváhu, ale přitom jste normální a zdravá. Já vždycky vyzdvihuji třeba Věru Čáslavskou v době, kdy vyhrávala medaile v Japonsku. To byla robustní žena, proto vyhrávala. V dnešní době by jí řekli, že musí zhubnout. Ale kdyby zhubla, žádné výkony by nepodávala.“

Proč ji rozčilují termíny jako keto dieta nebo detox, o kterém říká, že to je zneužití medicínského pojmu? V rozhovoru sama přiznala, že vyhořela. Kdy to bylo? Jak vybírají s Patrikem Rozehnalem témata do pořadu Hubněte zdravě? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio