Kateřina Cajthamlová: Potraviny versus lupénka, alergie a histaminová intolerance

1. červenec 2015

Lupénka je psychicky velmi obtěžující nemoc. Jak přispět k lepšímu hojení postižených oblastí? Jak rozeznat atopické projevy a alergickou reakci? Co je to histamin a jak se projevuje jeho intolerance na těle?

Jak souvisí lupénka s naším životním stylem?

Hlavním léčebným postupem u lupénky je léčba zvnějšku. Člověk se natírá různými mastmi, které jsou fotosenzitivní, poté se kůže ozařuje ultrafialovým zářením. Další postup jsou různé preparáty, které člověk užívá vnitřně.

Úprava stravy může významným způsobem pomoci buď u mírnějších forem lupénky, anebo u pacientů, kteří už jsou v pokročilejším stádiu nemoci a chtějí stravou přispět k lepšímu hojení postižených míst.

Lupénka - Psoriáza

Je důležité dodržovat tyto zásady: nekonzumujte alkohol a uzeniny, minimalizujte pití kávy, omezte příjem cukru a sladkostí a nemlsejte místo jídla. Nejezte příliš mnoho nasycených tuků a potravin živočišného původu. Navíc se vyhýbejte kyselým potravinám.

Pan doktor Bukovský, který je fyziolog, píše ve své knize: Vyhýbejte se kyselým potravinám – citrusům, rajčatům, zelenině v kyselém nálevu, octu, hořčici i ananasu. Dále si dejte pozor na mléko a mléčné výrobky. Bezpečnější jsou nízkotučné mléčné výrobky. Důležité je omezit i množství tuků v potravě. Konzumujte potraviny bohaté na kvercetin, například jablka, cibuli, rybíz, borůvky, brusinky apod.

Máme tu ještě speciální prostředky, které zlepšují stav kůže při lupénce

Je to zinek, zhruba 30 miligramů za den, dále vitamíny skupiny B, vitamin E a selen. Pokračujeme esenciálními mastnými kyselinami, které někdy dodáváme prostřednictvím rybích tuků nebo tuků rostlinných. V této kategorii jsou i probiotické bakterie a rostlinné trávicí enzymy. Je dobré se na to zeptat v lékárně.

Slunečnice je její nejoblíbenější květinou

A co drobné vyrážky, které možná mohou být i alergickou reakcí?

Existují dva typy reakcí kůže, které se mohou vzájemně zaměňovat. Rozhodnout by o nich měl vždy odborník – pediatr, pokud se objeví v dětství, nebo kožní lékař, alergolog, dokonce někdy i imunolog.

Můžeme pozorovat příznaky atopie. To je vrozená citlivost kůže na různé spíš vnitřní procesy. Potom je to alergie, která může vypadat až jako toxická reakce.

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Atopické projevy jsou většinou v takzvaných predilekčních místech. Tam, kde jsou nejčastěji – to je v ohbích rukou, nohou, za krkem nebo v okolí úst. Lokalizace je typičtější u dospělých lidí nebo u náctiletých. U malých dětí mohou být atopické projevy jinde, nebo dokonce na celém těle. Tady nám bohužel dietní opatření, až na pár výjimek (například vysokými teplotami upravené krabicové mléko) moc nepomůže.

alergie, kašel, rýma

Alergie patří jednoznačně do rukou alergologa. Ten rozhodne na základě různých testů. Alergie se objevují v různé době po expozici alergenu. Ty nejvýznamnější a život nejvíce ohrožující jsou například alergie na oříšky nebo na různé byliny.

Obecně se dostavují dechové potíže jako reakce plicních sklípků na daný alergen. Otok jazyka je ale jedna z věcí, která je velmi závažná. Jazyk svým kořenem totiž zasahuje i do hltanu a tam může dojít při otoku jazyka až k dušení. Dále klesá krevní tlak a dochází k masivnímu vyplavení histaminu z buněk, které mají alergenní potenciál – o histaminu níže. U citlivých jedinců může dojít až ke smrtelné komplikaci. Proto se etiketách výrobků uvádí i stopové množství těchto potravin.

Co se tedy projevuje na naší kůži?

Kožní reakce je relativně méně závažná. Je spíš obtěžujícího rázu. Znáte určitě reakce na různé léky, kdy je to svědivá vyrážka s červenými pupínky apod. Ten lék s doprovodnou reakcí je potřeba si zapamatovat. Alergie většinu s věkem nevymizí. Alergie na jahody může vypadat jako „kopřivka“. Z některých typů potravinových alergií se dá vyrůst, z některých ne.

Lékařské testy na zjištění alergenů, alergie

Laicky většinou nic nepoznáme, nejlepší je návštěva alergologa

Vyrážky jsou totiž kožní příznak, který je poměrně individuální. Pár vyrážek infekčního typu se od sebe dají odlišit, například vyrážka spalničkového viru nebo herpetických virů.

Na jakou potravinu jsme alergičtí podle vyrážky samotné, nepoznáme. Všímáme si ale, jak rychle se alergická reakce po konzumaci jídla projeví.

Zavádějící jsou někdy různé kombinace potravin. Na samotné zmiňované jahody byste alergii neměli, ale dáte-li si je do šampaňského (jiného alkoholu), může se projevit. Při návštěvě alergologa je důležité tuto informací sdělit.

Co to je ta histaminová intolerance?

Je to onemocnění, o kterém se ví veřejně relativně krátkou dobu, a je výrazně obtěžující. Ohroženi jsou lidé, kteří mají autoimunitní postižení štítné žlázy.

Lékaři protestují proti poklesu příjmů ambulancí i nemocnic

Může se objevovat v souladu s konzumací nějaké potravy, pokud ji konzumujeme velké množství. Může se objevovat i v některých obdobích života. U žen nejčastěji v klimakteriu (přechodu), kdy hormonální změna zvyšuje pravděpodobnost relativní intolerance na histamin, která je způsobena tím, že se histamin odbourává nedostatečně.

Určitě se ptáte, co to je ten histamin?

Histamin je přítomen prakticky ve všech tkáních. Pokud začne jeho intolerance, různé tkáně na to reagují, a může to vypadat jako nějaké jiné onemocnění.

Jaké jsou příznaky?

Droboučká výrazně svědivá červená vyrážka. Objevuje se všude možně po těle a většinou v návaznosti na konzumaci jídla, které tu intoleranci vyvolává zhruba do 15 až 30 minut. Můžeme to zjistit tedy relativně velmi rychle.

Doprovází to pokles krevního tlaku, pocení „návalového typu“, bušení srdce, někdy to může být i dušnost, může to být průjem. U histaminové intolerance může být všechno možné.

Jaké potraviny reakci spouští nejvíce?

Nejvíce působí vnitřnosti ryb, konkrétně střeva – doslova. To znamená, pokud není ryba vyvržena okamžitě poté, co je ulovena. Nejvíce se to týká hromadně lovených mořských ryb – tuňák, sardinky, makrely nebo nějaký herynek apod. Obecně malé rybičky, na které není čas je jednotlivě vyvrhnout. Ty jsou tedy zdrojem toho největšího histaminového podnětu. Tuňák obsahuje největší množství histaminu. Ptáte se: a co tuňáka v konzervě? Ten má potenciál úplně nejvyšší. Představuje to zhruba 1,3 gramu na 100 gramů masa.

Rybáři v Gaze

Další velké množství histaminu obsahuje červené víno, tam to může být 6 až 380 miligramů. Šampaňské, desertní víno, ty jsou tak zhruba srovnatelné. Následují sýry zejména tvrdé – ementál, čedar, camembert, relativně dost obsahuje i parmezán.

Najdeme ho i v masných produktech – salám, šunka, párky, kabanos. Například pivo je relativně bezpečné, to obsahuje zhruba 30 mikrogramů.

Tuňák, ilustrační foto

Ze zeleniny jsou rizikové – špenát, avokádo, baklažán, kysané zelí a rajská omáčka. Rajčata samotná příliš mnoho té reakce nevyvolávají.

Z mléčných produktů je to jogurt. Kupodivu samotné mléko tu reakci nevyvolává.

U histaminové intolerance je rizikových potravin velké množství

Doporučuji zkusit na čtyři týdny vyloučit všechny rizikové potraviny a postupně přidávat ty, které mají menší množství histaminu a zkoušet, jestli se ta reakce (ne)objeví.

autor: Kateřina Cajthamlová
Spustit audio