Kateřina Cajthamlová: Při onemocnění dnou je nutné vysadit alkohol, vnitřnosti a uzeniny

4. listopad 2021

Dna neboli pakostnice je nemoc, které se říká také nemoc králů. Spouštěčem může být totiž přemíra alkoholu a způsob stravování. Bolestivé akutní záchvaty se projevují hlavně v noci.

„Onemocnění dnou pozorovali lékaři už ve starém Egyptě, kolem 2 600 let před naším letopočtem. A už Hippokratés si všimnul, že se neobjevuje u eunuchů a žen, které jsou tak zvaně preklimakterické. V současnosti postihuje 1-2 % populace a je podstatně častější u mužů starších 30 let. Pokud je muž starší 30 let a má dnu, tak si může i libovat, protože má dobrou hladinu testosteronu,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

U žen se onemocnění projevuje spíše kolem věku 50 let, kdy uplyne normální produkce jejich pohlavních hormonů, mají potom relativně vyšší hladinu testosteronu, která s dnou pravděpodobně souvisí.

Při onemocnění dnou se jedná o zvýšené množství kyseliny močové v krvi s následným postižením z toho, jak se ukládají krystaly kyseliny močové do různých tkání. Nejčastěji se ukládají do kloubů, a pro to se jedná o zánětlivé onemocnění kloubní, nejčastějším projevem je akutní zánět. Podle Kateřiny Cajthamlové existuje ještě nebezpečnější varianta. „Kyselina močová se může ukládat také ve formě urátových kamenů, které nejsou rentgenově kontrastní, i v ledvině nebo může omezovat funkci ledvin chronickým ukládáním."

Dna se projevuje nejčastěji bolestivým akutním záchvatem, který se nejvíce objevuje v noci a postihuje hlavně palce u nohou. Spouštěčem záchvatů může být přemíra alkoholu nebo bohatá hostina. „Při onemocnění dnou je tedy nutné držet dietu, hlavně vysadit alkohol, vnitřnosti a uzeniny,“ radí lékařka.

V záznamu pořadu také uslyšíte, co lze konkrétně při onemocnění dnou jíst. Která jídla jsou úplně zakázaná, a zda mohou, kromě léků, pomoci i bylinky. Poslechněte si také, které konkrétní problémy s dnou trápí naše posluchače, a co jim doktorka Kateřina Cajthamlová poradila.

Spustit audio