Kateřina Cajthamlová: Příznakem přicházející mdloby může být i zívání

21. říjen 2021

Závratě nebo mdloby jsou mezi lidmi dost rozšířené. Často ale nevědí, na kterého odborníka se obrátit se žádostí o pomoc. Vysvětlíme vám jejich příznaky a závažnost.

Mdloba nebo závrat, asi jednu z nich někdy každý z nás prožil. Jaký je mezi nimi rozdíl?

„Závrať, latinsky vertigo, je subjektivní iluze pohybu těla nebo okolí, vjem narušené rovnováhy a orientace v prostoru. To znamená, že se trochu komíháme, točí se nám hlava a může nám být i špatně. Závrať může být provázena nevolností, bledostí a zvracením pocením a přecházet ve stav mdloby," vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Mdloba je náhle zhoršení či ztráta vědomí, způsobené krátkým nebo různě dlouhým nedostatkem kyslíku v mozku. Mdloba je tedy daleko závažnější příznak než závrať, kterou může začínat. K dalším příznakům patří hučení v uších, nevolnost, pocení, bledost a změny dechu. Příznakem mdloby může být také zívání.

„Tím se snaží tělo získat větší přísun kyslíku do mozku a upozorňuje, že je zle a abychom si alespoň sedli. Také se nám může zatmívat před očima,“ doplňuje lékařka.

Mdloby mohou být i nezávažné, 40 % z nich má nejasnou příčinu. Patří mezi ně hlavně krátkodobé nedokrvení mozku způsobené nejčastěji poklesem tlaku nebo nějakou vrozenou dispozicí k nízkému tlaku a stavem oslabení.

Co všechno nás může oslabit a jaké příčiny mají závažné mdloby uslyšíte v záznamu celého pořadu. Poslechněte si také, které konkrétní problémy s mdlobou a závratěmi trápí naše posluchače, a co jim doktorka Kateřina Cajthamlová poradila.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.