Kateřina Cajthamlová: Pro naše duševní zdraví je zdravá ventilace pocitů

20. leden 2022

Cítit dobrou nebo špatnou náladu a jejich střídání je normální. Máme ale jejich projevy potlačovat a mohou být i příznakem nemoci?

Pocity při náladě jsou nesdělitelné a informace je nepřenosná. To znamená, že to, jakou má kdo náladu, můžeme pozorovat a můžeme se ho na to zeptat. Proč ji ale takovou má, tomu musíme jenom věřit.

Dá se tedy náladovost definovat? „Jenom, když už má extrémy. My tomu říkáme ladění. Například depresivní ladění. To je dlouhodobá stabilní nálada. Přitom obecně nálada je něco, co máme od narození dáno, jednak naší hormonální produkcí, jednak enzymatickou činností. A dokonce i bakteriemi v našem střevě, které nám vytváří až 60% serotoninu, což je jakýsi hormon dobré nálady,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Důvodů, proč se nám nálady střídají je mnoho. Jejich projevy bychom podle lékařky neměli příliš potlačovat. „Je zdravější mít trochu výkyvy nálad. Emoce jsou velice přechodné, ale není zdravé, abychom tomu podléhali. Pro naše duševní zdraví je ventilace pocitů daleko zdravější. Jak se říká: ‚Štěstí trvá krátce, lítost mnohem déle.‘ Dobré je ale oba tyto stavy trochu brzdit."

Proč trpí propady nálad častěji ženy než muži? Kdy už je náladovost extrémní a může být i příznakem nemoci? Nejen to vysvětluje Kateřina Cajthamlová v záznamu celého pořadu. Poslechněte si.

Spustit audio