Kateřina Cajthamlová: Strava má být různorodá a přirozená. Jen v ní je potřebné množství vitamínů

7. duben 2022

Vitamíny jsou pro nezbytné pro mnoho funkcí našeho těla. To si je ale v převážné většině neumí vyrobit a získává je hlavně z toho, co sníme. Špatná strava může způsobit, že nám některé vitamíny budou chybět.

„Podle průzkumů je v naší populaci nedostatek vitamínů na vysokém stupni. Až 70 % západní populace trpí nedostatkem vitamínu D a E. Jíme mnoho průmyslově zpravované stravy, která tvoří také kolem 70% v našem jídelníčku. Například hodně bílé mouky, která už neobsahuje prakticky vůbec nic z toho, coby naše tělo potřebovalo,“ přibližuje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Podle lékařky je proto nutné jíst, s ohledem na náš aktuální zdravotní stav, co nejpestřejší stravu a hlavně přirozenou, co nejméně technicky průmyslově upravovanou.

Vitamíny se rozdělují do dvou základních skupin. Rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D. E a K. Druhou skupiny tvoří vitamíny rozpustné ve vodě, což jsou vitamíny skupiny B a C.

Jak byly jednotlivé vitamíny objevovány? Podle čeho jsou pojmenovány? V jakých druzích jídla najdeme jejich zdroj? A jaké další látky jsou, kromě vitamínů, pro naše tělo důležité? To vše uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.