Kateřina Cajthamlová: V Egyptě nebo Tunisu melouny raději nejezte. Hrozí vám faraonova pomsta
Prázdninové měsíce přinášejí kromě pohody a odpočinku také letní zdravotní problémy. Patří mezi ně například úpal, úžeh, spáleniny po opalování nebo špatné zažívání. Opatrní bychom měli být zejména na dovolené v zahraničí.
V létě asi nejčastěji řešíme, jak zklidnit kůži podrážděnou nadměrným opalováním.
„Tak rozhodně je důležité pokožku zchladit. Pomohou i domácí prostředky. Naše babička ji natírala bílkem, dá se použít i tvaroh nebo bílý jogurt. Všechny tyto prostředky obsahují bílkoviny, které pomohou kůži jednak částečně zchladit a jsou v nich i látky, které přispívají k její obnově. Z kosmetických přípravků se doporučují krémy s aloe vera,“ radí lékařka.
Někdy nás působením slunce kůže jenom svědí. To je většinou způsobeno tím, že se vylučuje histamin. Tedy látka, která působí malé, velmi svědivé červené skvrny nebo krupičku. Na tento problém pomáhají antihistaminika, která běžně používají alergici.
Faraonova pomsta
Často zdravotní problémy spojené zejména s pobytem v exotických krajinách postihují zažívání, od žaludečních nevolností až po těžké průjmy. Známá je třeba takzvaná faraonova pomsta, kterou znají turisté hlavně z Egypta.
„Faraonova pomsta se objevuje po konzumaci potravy, nejčastěji špatně tepelně upraveného masa. Můžeme ji dostat i pitím nepřevařené vody z neznámého zdroje anebo ledu. Zkušený cestovatel zná pravidlo nekonzumovat něco, co se nedá upéct, uvařit, převařit a vodu pije zásadně balenou. Ovoce jí oloupané, ruce má při jídle umyté a dostatečně vydezinfikované. A co se týká třeba Tunisu nebo Egyptu, tak tam dokonce prodavači někdy podvádějí na váze melounu tím, že vstřikují vodu přímo do něj. Takže v těchto zemích není dobré melouny jíst, protože mohou překvapivě být právě zdrojem kontaminované vody,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.
V záznamu pořadu také uslyšíte, co v případě postižení silným průjmem dělat a proč může být hodně nebezpečný. Dozvíte se také, které opalovací krémy Kateřina Cajthamlová doporučuje nebo jaký je rozdíl mezi úžehem a úpalem. Poslechněte si.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?