Kateřina Cajthamlová: Večerní konzumace ovoce přispívá k tloustnutí

28. červenec 2022

Letní měsíce přinášejí pestrou nabídku sezonního ovoce. Které druhy jsou pro nás nejprospěšnější, kolik bychom si ho měli denně dopřát i proč bychom ho neměli jíst večer.

„Podle studií bychom měli denně sníst 100 gramů ovoce a zeleniny na 10 kilogramů své hmotnosti. Z toho dvě třetiny by měla být zelenina a třetina ovoce a ideálně v syrovém stavu,“ uvádí Kateřina Cajthamlová.

Po ovoci se ale relativně rychle vytráví, protože obsahuje hodně sacharidů, tedy má vyšší glykemický index.

„Můžeme ho jíst k snídani nebo to může být lehká svačinka. Jíst ho večer ale není úplně nejlepší. Podle výzkumů vede večerní konzumace ovoce k většímu tloustnutí. Také je dobré jíst ovoce s nějakým zdrojem bílkovin. Třeba s tvarohem nebo jogurtem, tak nám totiž vydrží pocit nasycení delší dobu,“ radí lékařka.

Při konzumaci ovoce bychom měli zachovat pestrost, jíst různé druhy. Důležité je také, aby bylo dozrálé a v žádném případě nebylo plesnivé.

Na prvním místě pomyslného žebříčku letního ovoce, které je Kateřina Cajthamlová doporučuje, jsou lesní plody, které řadí mezi takzvané super potraviny.

Jaké další druhy ovoce bychom si měli v létě dopřát co nejvíce? U kterého ovoce bychom měli jíst i jeho jadérka a proč? Nejen to uslyšíte v záznamu pořadu

Spustit audio