Kateřina Cajthamlová: Ze strachu si zkuste udělat legraci, budete mít víc energie ho zvládnout

24. březen 2022

Strach je instinkt, který nám zachraňuje život. Má ale své fyzické příznaky, které mohou ovlivnit i příjem potravy. Při opakujícím se pocitu strachu můžeme hubnout nebo naopak přibírat na váze.

„Na téma strach a příjem potravy existuje mnoho odborných prací. Ta základní určuje dvě hlavní reakce na nějakou ohrožující situaci, a to jsou boj nebo útěk. Pokud máme strach menší, tak ještě jsme schopni utéct. Pokud máme strach obrovský, tak takzvaně zamrzneme. Hlava se nám úplně vyprázdní. Můžeme i omdlít,“ vysvětluje lékařka. Opakované prožívání strachu nám podle ní velmi škodí.

„Pokud se nám něco často stává, tak se to začíná automatizovat a vzniká reflex. To znamená, už to přestává být pod kontrolou naší mysli. Pokud se taková reakce začíná rozjíždět, měli bychom si ji uvědomit. Uklidnit se, začít hezky pomalu dýchat a uzemnit se. To se dělá tak, že se něčeho nebo o něco opřeme. Ten dotek, to uzemnění nás může uklidnit, a pokud se nám to povede včas, vytváříme si na strach otužilost,“ radí Kateřina Cajthamlová.

Uvádí také, že podle takzvané mapy vědomí se strach řadí mezi oslabující duševní stavy. To znamená, že v okamžiku, kdy ho začínáme vnímat, tak se dostáváme do situace, kdy nám ubývají síly. Pokud vnímáme klid nebo radost, tak si ze svého strachu dokážeme udělat legraci. Je tak nejlepší použít humor, zapnout rozum a převzít odpovědnost za to, co bude dále.

Nepodléhat strachu se podle lékařky rozhodně vyplatí, protože pokud se tak stane, začnou naše nadledviny vylučovat hormon, který zvyšuje chuť na sladké a snižuje citlivost tkání na inzulin. Dochází k tomu, že máme větší chuť na sladkou a tučnou potravu.

K jakému typu obezity to vede a kdy naopak kvůli strachu můžeme ztratit chuť k jídlu úplně? Poslechněte si v záznamu celého pořadu.

 

Spustit audio