Kateřina Cajthamlová: Želatinoví medvídci vám s problémy kloubů nepomohou

14. duben 2022

Kloubním onemocněním trpí v seniorním věku až 60 % lidí. Nejohroženější jsou takzvané nosné klouby, které nesou většinu naší hmotnosti. Při problémech s klouby pomůže cvičení, rehabilitace, správná výživa, některé potravinové doplňky a snížení váhy.

„Mezi nosné klouby patří kloub kyčelní nebo kloub kolenní. Jejich zátěž ovlivňuje naše váha. Když zhubneme o pouhé jedno kilo, tak se sníží zatížení kyčelního kloubu v takzvaném střižném momentu, dokonce o tři kila. Takže hubnout se vyplatí i našim kloubům,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Problémům s klouby můžeme předcházet dostatečným množstvím vitamínu D a vápníku ve spojení s hořčíkem. Zdrojem hořčíku jsou například slunečnicová semínka, banány nebo ořechy. Vápník získáme z mléčných výrobků, z luštěnin a také z některých druhů zeleniny.

"U vitamínu D je potřeba alespoň 1000 mezinárodních jednotek a důležitý je pohyb na slunci. Dále je potřebný fosfor, vitamin C, draslík a rybí tuk. Jíst ryby je pro naše zdravé klouby hodně důležité,“ říká lékařka a naopak vyvrací jedno rozšířené mylné tvrzeni:

„Želatinoví medvídci vám s problémy kloubů nepomohou. Naopak gumoví medvídci obsahují velké množství jednoduchých cukrů a to může vést k vyplavování vápníku z těla.“

Jaké jsou nemoci kloubů? Jak jim můžeme předcházet a jak je léčit? Poslechněte si v záznamu celého pořadu. Uslyšíte také odpovědi doktorky Kateřiny Cajthamlové na telefonické dotazy posluchačů.

Spustit audio