Kauza Čapí hnízdo zamíří v září k soudu

7. červen 2022

Obžalobu expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jany Nagyové (dříve Mayerové) v kauze dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo začne pražský městský soud projednávat 12. září. Soudce Jan Šott nevyhověl návrhům na předběžné projednání obžaloby. Uvedly to servery Novinky.cz a Seznam Zprávy.

„Mohu potvrdit, že v trestní věci obžalovaných Ing. Nagyové a Ing. Babiše předseda senátu neshledal důvody pro nařízení předběžného projednání obžaloby a dne 6. 6. 2022 nařídil hlavní líčení,“ uvedl pro Novinky.cz mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Soud v kauze Čapí hnízdo začne 12. září, poslední nařízené jednání se pak bude konat 21. října. Celkem je zatím naplánováno třináct jednacích dní, informoval server.

Babiš s Nagyovou jsou obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, podle trestního zákoníku jim hrozí až desetileté vězení.

Státní zástupce podle dřívějších informací navrhuje pro expremiéra tříletou podmínku a peněžitý trest deset milionů korun, pro Nagyovou pak žádá stejný podmíněný trest, zaplatit by měla půl milionu korun. Babiš vinu dlouhodobě odmítá.

zdroj: ČTK
Spustit audio