Kávovník jako pokojová rostlina je dekorativní a možná vyplodí i zrnka kávy
Na pěstování není až tak náročný a dovede se odměnit jak sytě zelenými listy, tak hezkými květy a červenými plody. A dost možná, že se vám povede i vypěstovat pár zrnek, z kterých po upražení získáte základ výtečné kávy.
Pro začátečníka je lepší pořídit si sazenici, pěstování od semínka je poměrně náročné – zejména proto, že úspěšně klíčí pouze čerstvá semena ne starší jednoho měsíce.
Kávovníku se daří v běžném substrátu a vděčný bude za vylehčení perlitem. Nemá rád stěhování, průvan a ani přímé ostré sluneční světlo, které by mohlo popálit listy. Ideální teplota je kolem 25 stupňů, v zimě může být i mírně pod 20 stupňů.
Zálivku řídíme podle běhu roku – v krátkých dnech ji spíše omezíme, na jaře a v létě naopak zaléváme víc. A raději častěji menším množstvím, než jednorázově přelít. Ideální by byla voda dešťová, a pokud používáte vodu upravenou chlorem, je třeba nechat ji odstát, aby chlor vyprchal.
Je-li pokoj příliš suchý, jemně rosíme listy nebo květináč umístíme na kamínky do misky, kam vodu doléváme. Podobný rytmus má hnojení – použijeme rozpustné hnojivo v zálivce v době vegetace jednou za týden nebo dva, naopak v zimě nehnojíme.
Přesazujeme třeba každý rok – ale vždy do květináče v průměru o jeden nebo maximálně dva centimetry většího, než byl květináč původní. Tohle zlaté pravidlo se vám vyplatí u všech pokojových rostlin.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?