Kávu? Čaj? Za role, kde jsem řekla jenom tyhle věty, bych zasloužila Oscara, směje se herečka Jitka Sedláčková

27. květen 2021

Herečka Jitka Sedláčková je známá zejména z televizních seriálů, kterých natočila přes čtyřicet. Na prknech, která znamenají svět, ji můžete v současné době vidět hlavně v Divadle na Jezerce. Účinkuje zde ve třech představeních a za roli v jednom z nich získala širší nominaci na Cenu Thalie. Za svoji nejvýznamnější filmovou roli považuje Alici ve snímku Fotograf.

Jitka Sedláčková patří mezi naše nejobsazovanější televizní herečky. Do současné doby účinkovala v jednačtyřiceti seriálech, i když ona sama toto číslo trochu zpochybňuje: „ Ano, bylo to asi tolik, jak říkáte, ale řada mých rolí byla úplně bezvýznamná, hlavně ze začátku. Některé role byly tak malé, že jsem se na scéně jen mihla. Myslím, že za ty, které obsahovaly pouze slova: ‚Čaj? Kávu?´, za ty bych měla dostat Oscara. Bylo jich vážně hodně,“ směje se herečka.

Nejúspěšnější role, tedy ty, které má nejraději, začala dostávat až v pozdějším věku. „Až teprve teď mám roli, která mě opravdu baví, a tou je Vanda v televizním seriálu Polda. Ta role je čím dál tím hezčí. Mým partnerem je v ní David Matásek, s kterým se kamarádíme od nějakých našich dvaceti let. To je potom opravdu radost takové natáčení,“ říká spokojeně Jitka Sedláčková.

Závislost na počítači a facebooku

Zajímavé je, že Jitka Sedláčková se vůbec nedívá na televizi, i když ji má ve svém víkendovém domě, kde bydlí od května do října. Nedávno zjistila, že v ovladači ani nemá baterie. Raději využívá počítač, kde sleduje hlavně starší české filmy. A s počítačem se pojí i jedna její závislost, je velmi aktivní na Facebooku. „Ve Facebooku jedu dost, další sociální sítě mě už tak nebaví. Mám ráda v příspěvcích emoce. Tak třeba: ,Přijela jsem k moři, to moře jsem dlouho neviděla, jsou tady komáři a mám vás všechny ráda.´ Něco podobného zveřejním a potom počítáme lajky, které dostanu,“ pobavila Xavera herečka.  

Roli Alice ve filmu Fotograf by si ráda dala znovu

Do zatím největší filmové role obsadila Jitku Sedláčkovou režisérka Irena Pavlásková. Role přítelkyně Jana Saudka v životopisném filmu Fotograf se herečka neobávala. Věřila právě režisérce, že trochu kontroverzní roli ženy, která se ve filmu do Jana Saudka zamiluje, takzvaně „nepustí přes čáru“. „Mistra Saudka netřeba představovat, rád se představuje sám. Já ho velmi uznávám a ctím jako provokatéra, ale samozřejmě i jako uznávaného fotografa. Tenhle film je nejlepší, jaký jsem kdy natočila. Pokud by se plánoval druhý díl, asi by v něm moje role už nebyla, ale pokud ano, určitě bych do toho šla znovu. I kdybych měla jako Alice ve filmu jenom obejít jeho dům,“ konstatuje herečka.  

Jitka Sedláčková donedávna vyučovala rétoriku a herectví na soukromé vysoké škole, kde byl jejím studentem i Luboš Xaver Veselý. Ten jí stále nemůže odpustit, že mu dala dvojku. Jedničku by si prý zcela jistě zasloužil, připomněl Xaver své bývalé učitelce s úsměvem.

Zajímá vás, koho ještě Jitka Sedláčková vyučovala, a kterému známému politikovi dělala mediálního poradce? Pusťte si záznam pořadu.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.