Každý rok jezdí hromadnou dopravou načerno čím dál víc turistů. Je jich přibližně desetina

27. leden 2020 09:29

Po Praze podle dopravního podniku cestují dvě skupiny turistů. První, která si poctivě koupí jízdenku a za cestování platí. A druhá, která ať už úmyslně, anebo nevědomě, jezdí na černo. Lidí v té druhé skupině podle statistik podniku každým rokem přibývá.

Turisté ze zahraničí si někdy spletou například hodnotu jízdenky s dobou platnosti. Lístek si koupí, označí, ale stejně nechtíc jezdí načerno celý den. „Říkali, že chtějí na celý den, na 24 hodin, a jak vidí 24 korun, tak je to občas splete. Nicméně, já se jim snažím vysvětlit, že je to v podstatě jedno euro a že za jedno euro jezdit celý den by to bylo trochu moc,“ říká revizor Jiří Kadlec.

Bez platné jízdenky cestuje podle odhadu šéfa pražských revizorů Pavla Kurky asi desetina všech turistů. Přitom prodavači lístků i automaty na jízdenky umí cizí jazyky. „V podstatě čeština a angličtina jsou tu položeny na roveň.“

Turistům by s nakupováním jízdenek v budoucnu mohli pomáhat ještě takzvaní revizoři preventisté. „Budou se pohybovat právě v místech s největší frekvencí výskytu. Například na Veleslavíně, kam přijíždějí lidé z letiště, na Muzeum. A budou těm, co tápou, pomáhat,“ doplňuje Pavel Kurka. Revizoři se ale podle něj vždy snaží být k turistům shovívaví.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio