Každý z nás má nárok na praktického lékaře. Jak nejlépe postupovat při jeho hledání?

22. srpen 2023

Jak sehnat lékaře? Právě tohle téma jsme otevřeli v Dobré radě s Alešem Zbožínkem, ředitelem regionální pobočky VZP Ostrava pro Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj.

Sehnat nového praktického lékaře je v současné době, především v menších obcích a příhraničních oblastech, velmi problematické. Počet praktických lékařů v tuzemsku je dlouhodobě nedostatečný, současní lékaři navíc stárnou. Po odchodu do důchodu je však nemá kdo nahradit. Pacienti, obzvláště ti starší, pak mají velké problémy s hledáním lékaře nového.

Pomoci mohou známí i internetové databáze. Ale když vše selže, je dobrou zprávou alespoň to, že se o vás musí postarat a lékaře vám najít vaše zdravotní pojišťovna. Má totiž zákonnou povinnost zajistit svým pojištěncům praktického lékaře v dostupnosti a příslušné dojezdové vzdálenosti třicet pět minut. 

Jak při hledání lékaře postupovat? Jak komunikovat s vaší zdravotní pojišťovnou? Jaké povinnosti vůči svým klientům při hledání lékaře pojišťovny mají?

V Dobré radě odpovídal Aleš Zbožínek, ředitel regionální pobočky VZP Ostrava.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.