Kde najdete Šemíka? V Neumětelích na Berounsku věří, že tu má hrob legendární kůň

30. červenec 2019 12:15

Neumětely leží na Berounsku na okraji Brd pod kopcem Plešivec. Legendární kůň Šemík tu má svůj hrob už skoro 150 let. Podle pověsti tady zemřel na zranění, která si způsobil, když skočil z Vyšehradu přes Vltavu, aby zachránil Horymíra. Domorodci o hrob příkladně pečují.

Kronikářka Marie Malínská umí o historii hrobu barvitě vyprávět a jako správný patriot nepochybuje, že legendární kůň tady skonal. „Věda historická nás poučuje, že je to jenom pověst. Ale protože je to tady v kameni vytesáno, tak tomu věříme,“ říká kronikářka a ukazuje neobvyklou stavbu.

Kostel v Neumětelích, u kterého hrob Šemíka najdete

U silnice stojí malý chrám, vytesaný z pískovce, podepřený čtyřmi sloupy a se stříškou, pod kterou leží kámen ve tvaru koňské hlavy. V kameni je zlatým písmem vysázené datum 1887 a text:  „V Neumětelích se věřilo a věří, že zde Šemík, věrný kůň rytíře Horymíra zakopán leží.“

Scházejí se u Šemíka

Chrám stojí v malém parku, kolem kterého se táhne hřbitovní zeď a za ní kostel. „Když se v Neumětelích někde scházíme, tak tady. V Praze mají lidé rande u koně, my u Šemíka,“ směje se kronikářka a vyzdvihuje jádro pověsti. „Každý člověk se může rozhodnout, jestli raději půjde za zlatem s vidinou rychlého bohatství, nebo bude trpělivě pracovat. To je věčné dilema.“

Jeden z výkladů říká, že když Horymír na Šemíkovi přeskočil z Vyšehradu na druhý břeh Vltavy, tak se odtud vysmál knížeti Křesomyslovi, který ho chtěl nechat popravit. Od té doby se začalo levému břehu Vltavy říkat Smíchov.

Spustit audio