Kde nestačí na sníh lopata, mohou pomoci výkonné stroje

9. únor 2021

Ladovská zima, jak o ní zpíval Jaromír Nohavica, může být krásnou idylou i pořádnou dřinou pro ty, kteří si před výjezdem z domu musí v nánosech sněhu proházet cestu. Bydlíte-li v horách nebo máte opravdu dlouhý vjezd do garáže či velký dvůr, možná stojí za to poohlédnout se po strojním pomocníkovi.

Zejména v horském prostředí může být stroj na uklízení sněhu opravdu nezbytností. Některé zahradní systém nabízí například přídavné radnice na odhrnování sněhu. Pokud máme sníh kam hrnout, je to jistě řešení. Musíme však počítat s tím, že tyto stroje jsou lehké a velmi často váha sněhu překoná jejich možnosti. Lepší volbou je sněhová fréza. Ta se však bohužel jako příslušenství k běžným zahradním systémům dělá jen výjimečně, i když i takové stroje se vyrábí. Většinou však musíme koupit samostatný stroj.

Odklízení sněhu (ilustrační foto)

K nejlevnějším sněžným frézám patří ty elektrické. Prodejci je však neradi nabízejí. Vlečení přívodního kabelu v nánosech sněhu sice není úplně proti předpisům (zejména pokud jsou opatřeny proudovým chráničem), příliš in to však není.

Nejlevnější motorové frézy jsou jednostupňové. Ty jsou většinou určeny pro menší prostory s rovným, ideálně dlážděným či asfaltovým povrchem. Pro větší rozlohy uklízeného sněhu už je lepší použít frézu dvoustupňovou. Mívá vyšší výkon a hlavně často je už opatřena motorovým pojezdem. To usnadní manipulaci s frézou zejména slabším osobám. V takovém případě je dobré volit pojezd se střídavě vypínaným náhonem na jedno či druhé kolo. Takový stroj se ovládá opravdu lehce.

Sněžná fréza (ilustrační foto)

Při pořizování těchto strojů je dobré vnímat například i druh startéru. V zimních měsících stroje na ruční start nemusí chytat úplně snadno. I proto někteří výrobci umožňují start stroje zapojením do elektrické sítě.

Mezi nejvýkonnější stroje na úklid sněhu patří sněžné frézy s pásovým pohonem. Ten poskytuje strojům větší adhezi a zabraňuje častému prokluzu kol. Tyto stroje se hodí hlavně do horských oblastí, tam, kde musíme uklízet velké plochy či velmi svažité cesty.

U kvalitních značkových strojů může jejich životnost dosahovat 10 i 15 let. I proto servisní technici doporučují volit stroje osvědčených výrobců, u kterých není problém se servisem. Při náležité péči pak mohou být dlouholetými pomocníky pro zimní měsíce.

Spustit audio