Kdoule dala vzniknout pojmu marmeláda. Ovšem v portugalštině

26. listopad 2021

Kdouloň je u nás ne často pěstovaný ovocný strom. Velmi pozdě dozrává a má specifické užití. Plody za syrova bývají trpké a tuhé. Ale v kompotech nebo zavařeninách, v kdoulové pastě nebo v dužině kdoulí, usušené jako takzvaný ovocný papír, vynikne jejich chuť a aroma. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Nedávno jsem obdržel zajímavý dotaz: Dostali jsme deset kilo plodů křížence citronu a jablka, co s tím ovocem máme dělat? Domnělý kříženec žádným křížencem není. Dotaz doprovázela fotografie, tedy vím bezpečně, že se jedná o kdoule. Ovocný druh vhodný k pěstování v nejteplejších místech naší republiky. Plody kdouloní bývají po dozrání žluté a voňavé, mají tvar jablka nebo hrušky. Existují odrůdy, které jsou po vyzrání jedlé i ze stromu, ale to je výjimka, obyčejně docházejí až ve sklepě.

Kdouloň (ilustrační foto)

Není to moc obvyklé ovoce, často se nečeká na jeho dozrání, dost brzo po očesání se rozváří na marmelády, zpracovává do kompotů, suší se. Strom vypadá jako běžný ovocný (třeba jako hrušeň s kulatějšími listy), plody, když jsou mladé, jsou pokryté chloupky. Teprve když dorůstají do konečné velikosti a vybarvují se, olysávají. Stromy v polohách vinorodých nesou kvalitní ovoce, skladovatelné a pro znalé i chutné. Občas se objeví na trhu, v marketech. Ale spíše se s ním setkáme na jižní Moravě, nebo v Polabí, tam kde prosperuje hroznové víno, broskvoně či meruňky.“

Správně uskladněné kdoule (na chladném, dobře větraném, vlhčím místě) vydrží až do jarních měsíců. Dužnina obsahuje organické kyseliny, cukry a třísloviny, ale hlavně je nesmírně bohatá na pektin. Kdoule jsou tedy přímo ideální pro přípravu rosolů a marmelád, které si dlouho podrží výraznou charakteristickou vůni, jasnou barvu, jiskru a s ničím nezaměnitelnou chuť.

Málokdo ví, že to byla právě nenápadná kdoule (v portugalštině marmelo), která dala vzniknout pojmu marmeláda. Tedy produktu, který vzniká svařením ovocné šťávy a následným přirozeným působením pektinu v ovoci.

Spustit audio

Související