Kdy a proč ostříhat jarní cibuloviny? A které z nich se musí každý rok stěhovat na nové místo?

Sněženky, bledule, narcisy, tulipány, hyacinty a další jarní cibuloviny, to jsou ti pověstní poslové jara, které po dlouhé zimě nedočkavě vyhlížíme. Abychom se z jejich květů mohli těšit i další rok, musíme se o ně dobře postarat. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Hyacinty jsou náročné na živiny, musíme je každý rok přesadit

Dostáváme mnoho dotazů, jak naložit s jarními cibulovinami po odkvětu. Nejdůležitější je zbavit rostliny tvořících se semeníků, plodů. Vysiluje je to, pokud jim necháme možnost letos vytvořit semena, v další sezoně hůře pokvetou.

Jak je to s přesazováním cibulek? Pouze hyacinty by měly mít každý rok nové stanoviště, na stejné místo by se měly vrátit nejdřív po pěti letech. Potřebují mnoho živin pro růst cibule a kvetení. Pokud někde zůstanou déle, cibule se zmenšují, stejně tak květenství.

Moderní bohatě kvetoucí narcisy přesazujeme po dvou až třech letech, ty obyčejné klidně až po pěti a více. Vždy v případě, že klesá počet květů na počet listů v trsech.

Plnokvěté moderní odrůdy tulipánů přesazujeme po dvou letech. Ty obyčejnější méně často. Aby cibule příští rok kvetla, musí mít 3 listy. Jakmile se cibulky množí a listy mají jen dva nebo dokonce jen jeden, nebudeme mít v porostu květy žádné.

Staré odrůdy tulipánů a narcisů necháváme mnohdy na zplanění ve volně rostoucích trávnících. Jsou to odrůdy, které (v případě tulipánů) netvoří mnoho adventivních cibulí. U narcisů to jsou drobnokvěté, vonné druhy a odrůdy. Pokud je v trávníku máme, snažíme se oddálit sekání do doby, kdy listy cibulovin začínají žloutnou, nebo ještě lépe usychat.

Další informace si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související