Kdyby nebyla skvělá zpěvačka, do Spirituál kvintetu bych Zdenku nezval, říká o své ženě Jiří Tichota

5. listopad 2021

Potkali se v legendární kapele Spirituál kvintet. Jiří Tichota ho založil před 60 lety, Zdenka naskočila o čtrnáct let později. V říjnu 2021 proběhl poslední rozlučkový koncert před vyprodanou Lucernou. Nechtěli si konec přece jen rozmyslet?

Přestože měli pořád vyprodané koncerty, rozhodli se skončit. „Zvažovali jsme pokračování kvůli mladým, co k nám do Spirituál kvintetu přišli, ale nakonec jsme se dohodli, že oni určitě pokračovat budou, ale pod jiným názvem,“ říká Jiří.

V pražské Lucerně tak Spirituál kvintet odehrál svůj poslední koncert a ani natěšené publikum nezvrátilo toto rozhodnutí. „Já už cítil věk. Ale lidi byli úžasní. Nosili nám upečený chléb a kytice.“

Takový konec jim přinesl velké zadostiučinění. „My jsme skutečně dělali celou dobu tu hudbu pro sebe, my netoužili být na žebříčcích a vítězem slavíků a být někde vidět na přehlídkách,“ uvažuje Jiří nad tím, že se udrželi 60 let na špici. „Platí se za to tím, že se o vás tolik nemluví, nepřipomínají vás reklamy, nebyla to módní vlna.“ A Zdenka potvrzuje: „Nás to prostě a jednoduše bavilo, tam opravdu hraje roli ta obrovská satisfakce, kterou jsme prožívali na každém koncertě, že vám lidi zatleskají a někdy i hodně.“

Pro Zdenku byl konec Spirituál kvintetu životní zlom nejen v kariéře, ale zároveň opustila pěveckou dráhu. „Zpěv mi nechybí, uvědomila jsem si, že v lockdownu jsem za ten rok a půl vůbec neotevřela zobák, jak se říká.“ Jednotlivé akce nevylučuje, ale v plánu to nemá.

Jeden tatínek byl proti, druhý podporoval

Svůj život zasvětili hudbě, ale Jiří si svou cestu musel tvrdě vybojovat. Jeho tatínek byl zpočátku velmi proti. Původně na tatínkovo přání studoval chemii, měl ji rád a bavila ho, ale rozhodl se pro muziku. „Tatínek to trochu chápal jako selhání a byl trochu napjatý, ale když jsem přinesl diplomy za hru na kytaru, tak asi začal být na mě pyšný.“

Zdena na takový odpor doma nenarážela. „Můj tatínek byl v emigraci, podporoval mě, přivedl mě do Kühnova dětského sboru. A mamince to bylo spíš jedno, ta se starala hlavně o to, aby vše fungovalo. My jsme byly čtyři děti,“ vypráví Zdenka. Tenkrát vystupovala s Brontosaury, kde hráli i bratři Nedvědové. Nabídka do Spirituál kvintetu přišla přímo od Jiřího. „Já byl okouzlen souzvukem bratří Nedvědů a Zdeničky. Kdyby nebyla vynikající, tak bych jí nezval.“

Hráli pro dva prezidenty

Za 60 let se u nich vystřídalo mnoho významných muzikantů, zpěváků a zpěvaček, a také zažili nezapomenutelné okamžiky. V době sametové revoluce vystoupili na Václavském náměstí a zpívali „Až se k nám právo vrátí“ nejen pro tisíce lidí, ale také pro prezidenty Havla a Bushe. „Pro dva prezidenty nehrajete každý den. Tohle je jeden ze silných momentů, který k naší historii patří,“ vzpomíná Jiří.

Jiří začal fotografovat motýly, ale čas na to vyrazit kam by chtěl a na jak dlouho by chtěl, pořád nemá. „Konec činnosti ještě nenastal, tento rozhovor je toho důkazem. Pořád není člověk bez omezení, vždycky se ta představa nějak mění.“ „Ale to je asi dobře,“ dodává Zdenka.

Alex Mynářová, Jiří a Zdenka Tichotovi

Jaká byla zásada Spirituál kvintetu a jak se dokázali všichni dohodnout na nevšedním repertoáru? Víte, že se seskupení jeden čas jmenovalo Spirituál kvartet? Poslechněte si v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio