Kdybych byl magnát, budoval bych vysokorychlostní tratě, říká Alois Kašpar. Na dráze je už přes 53 let

12. leden 2022

Průvodčí, vlakvedoucí, mašinfíra od parních až po elektrické lokomotivy, Generální ředitelství Českých drah… To všechno má ve svém rejstříku zkušeností Alois Kašpar. S železnicí je spojený celý život a ani dnes, kdy už je v důchodu, nepřestal pro dráhy pracovat.

Už při studiu Střední průmyslové školy dopravní si Alois Kašpar přivydělával jako průvodčí. Po ukončení školy pracoval jako vlakvedoucí v Českých Budějovicích a následně se na Hlavním nádraží v Praze dostal na Generální ředitelství Českých drah.

„Dnes už si užívám důchodu, ale pro dráhy stále pracuji. Sice jen několik hodin, ale pořád dělám. Připravuji například analýzy, rozbory a poskytuji poradenskou činnost,“ popisuje svoji současnou práci Alois Kašpar.

Alois Kašpar

Cestování vlakem miluje od malička. „Samotná cesta je pro mě cíl. Všechno si vychutnávám, protože naše krajina je úžasná. Železniční doprava umožňuje v podstatě svobodný pohyb. V největší oblibě mám Pražský Semmering a tratě v Posázaví, kam jsem jezdíval jako tramp. Hlavně do oblasti Trhového Štěpánova a Vlašimi. Jinak mám ale ty tratě rád všechny. Jediné, co mi vadí, jsou ty betonové stěny podél kolejí, ale to vnímám jako nutné zlo,“ konstatuje Alois Kašpar.

Kdyby prý byl magnátem a měl neomezené prostředky, určitě by stavěl vysokorychlostní tratě.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.