Když dabuju, snažím se přiblížit vizáži postavy, říká Ota Jirák. Svůj hlas propůjčil Helemu, Hagridovi i Alfovi

23. duben 2020

Víte, co mají společného plyšové Hele, Rubeus Hagrid nebo mimozemšťan Alf? Bez hlasu Oty Jiráka byste je v češtině nepoznali. Známý herec, dabér a mim právě oslavil sedmdesátiny. „Já říkám spíš ‚dožínky‘, jako že jsem se dožil,“ směje se Ota Jirák v rozhovoru s Lucií Výbornou. 

Dnes se to zdá neuvěřitelné. K práci s hlasem se ale Ota Jirák dostal až po dlouhých letech, kdy pracoval jako animátor a dokonce jako mim. Dnes diváky ohromuje svým „pedálovým basem“, který se prý v průběhu let nemění. A pro jeho postavy je to dobře. 

Jiří Lábus a Ota Jirák s postavičkami Jů a Hele

Kupříkladu Hele dabuje už 38 let, Alf měl 101 dílů. Kromě nich ale Ota Jirák daboval třeba francouzského Obelixe nebo Hagrida ve filmech o Harrym Potterovi. Každý z nich má přitom svůj vlastní hlas. „Snažím se přizpůsobit vizáži dotyčnému. Takže třeba u Alfa to bylo hned jasné,“ vzpomíná Ota Jirák.

Své podivné sny zaznamenává v obrazech

Kromě herectví a dabování se Ota Jirák v poslední době věnuje i malování. „Většinou maluju to, co se mi zdá. A zdají se mi podivné věci,“ přiznává muž, který prý miluje Hieronyma Bosche i Salvadora Dalího. 

Můj sen vždy byl zahrát si Švejka. Ale ve vážnější poloze. Všichni ho považují za srandu, ale taková sranda to není.
Ota Jirák

Na jeho obrazy se už brzy bude moct podívat každý. V Újezdě nad Lesy se totiž chystá menší neprodejní výstava, na které se objeví výběr z jeho tvorby. „A chystám výstavu i na podzim příštího roku. Pokud do té doby něco namaluju,“ usmívá se Ota Jirák.

Malovat na povel se prý ale nedá. „Musí to přijít samo. Sedím třeba se skicákem, čmárám si do něj – a najednou mě něco zaujme. Tak to domaluju. Nebo to nakreslím v jiném formátu,“ popisuje.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.