Když musíte ořezat ořešák, nedělejte to v zimě ani brzy zjara

6. říjen 2022

Zahrádkáři se na době vhodné pro řez ořešáku často neshodnou, jsou tací, kteří strom řežou v době vegetačního klidu a brzy na jaře. Plzeňští odborníci radí to nedělat, protože strom pak přichází o velké množství mízy, která vytéká z řezných ran.

Důvodem pro řez ořešáků bývá nerovnoměrný růst mladého štěpovaného stromku, potřeba prosvětlit korunu, nedostatek místa na zahradě nebo nutnost starý letitý strom snížit a zúžit. „Někdo doporučuje řezat už na zimu, jiný řezat až v zimě a před jarem. Není na to jednotný názor,“ konstatuje plzeňský zahradník Jan Kraus. On sám by nejraději do ořešáku vůbec nezasahoval a nechal strom přirozeně růst do plné mohutnosti a krásy. Pokud to není možné, přiklání se k řezu na přelomu léta a podzimu.

S tím souhlasí také Josef Vačkář, instruktor Českého zahrádkářského svazu: „Ideální je druhá polovina srpna, kdy spojíme příjemné s užitečným. Ořežeme ořešák a zároveň sklidíme ořechy v mléčné zralosti, které můžeme použít třeba na výrobu likéru, ořechovice, a podobně. V každém případě bych s řezem skončil dobou sklizně, to znamená někdy v polovině září.“

Po narašení je řez ořešáku možný po celou vegetaci

Kdy na jaře můžeme ořešák ořezat? „Před květem. To není ani v březnu, ani v dubnu, ale je to nejdřív v polovině května,“ říká zahrádkářský instruktor, „musíme počkat, až všechny výhony naraší a ořešák je dostatečně zelený. A následně můžeme řezat v průběhu celé vegetace, to tomu ořešáku ublížíme nejmíň. Takže v létě, když tlak mízy už není tak silný jako zjara, můžeme řezat.“

Ořešák patří k dřevinám s krátkou dormancí, shodí listy při prvním mrazu a odpočívá několik týdnů, přibližně do konce roku. Potom už tlačí mízu do koruny a připravuje se na jarní rašení pupenů. „Když do ořešáku budeme řezat v době, kdy míza začíná nebo je, způsobíme mu velké neštěstí. Ořešák bude tzv. plakat, míza z řezných ran poteče velmi dlouhou dobu a prakticky se to nedá zastavit. Pokud jsou řezné rány malé, u mladého ořešáku, a jde se do dvouletého dřeva, není to problém. Ale jestliže je to starý strom a potřebujeme řezat pilou, doba na řez přichází, až když je nový přírůstek letorostů s pěti listy,“ vysvětluje Josef Vačkář.

Spustit audio

Související