Když plýtváme jídlem, plýtváme i energiemi, upozorňují odborníci
Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. Pokud by se tak nestalo, nasytily by se jím asi tři miliardy lidí. O plýtvání jídlem a také o tom, jak bychom měli nakládat s energiemi, mluví manažerka iniciativy Zachraň jídlo Anna Strejcová a Michal Broža z informačního centra OSN v Praze.
Související
-
Krize klimatu? 8 z 20 nejúčinnějších řešení se týká jídla a zemědělství
Lepší ledničky a klimatizace, konec plýtvání jídlem nebo vzdělávání dívek v třetím světě: nejúčinnější řešení klimatické krize podle propočtů projektu Drawdown.
-
Ubytované motivujeme k tomu, aby žili bez odpadu, říkají v zero waste chalupě na Liberecku
Nový prales, bezodpadová chalupa a ovocný sad. Na tom všem pracuje tým přátel přírody ze spolku Čmelák z Liberce.
-
Skoro žádné odpadky a nákup bez plastu. Zastánci zero waste šetří peníze i přírodu
Dokážete si představit, že nevynášíte téměř žádné odpadky? Nechte se inspirovat lidmi, kteří žijí podle takzvaného konceptu zero waste.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.