Když se ve Stalingradu zjevila madona. Vánoční zázrak uprostřed kruté bitvy druhé světové války

Kurt Reuber. Ústřední postava skoro až mystického případu, který se odehrál před Vánocemi roku 1942. Poslouchat můžete měsíc online.  

Autor: Stanislav Motl
Účinkuje: Libor Vacek
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Premiéra: 21. 12. 2020
Logo

Kurt Reuber byl lékařem a zároveň evangelickým pastorem. Jednoho dne oblékl stejnokroj příslušníka německé armády, aby se vzápětí ocitl uprostřed nejkrvavější bitvy druhé světové války. Bitvy o Stalingrad.

Co vedlo tohoto zastánce humanismu, který vyznával rovnost lidí bez ohledu na jejich původ a náboženské přesvědčení, právě k tomuto kroku? Jak vnímal zločiny, kterých se mnozí jeho spolubojovníci na východě dopouštěli?

Zázračná kresba madony  

Logo

A co prožil uprostřed jedné vánoční noci, kdy se před jeho očima odehrál jeden mystický zázrak?

Na Vánoce roku 1942 nakreslil Kurt Reuber kouskem uhlíku na zadní stranu ruské mapy obraz madony jako symbol naděje a touhy po záchraně života. Kurt Reuber se konce války nedožil, ale jeho zázračná kresba dodnes fascinuje. Po celém světě. 

autoři: Stanislav Motl , juk
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.