Ke svatomartinským hodům patří husí pečínka. Na husí farmě v Žižicích se proto musí pěkně otáčet

9. listopad 2021

Na téma svatý Martin a husy najdete hned několik legend. Jedna z nich praví, že svatý Martin měl být jmenován biskupem. On se ale před takovou poctou ukryl do husince. Husy ho však svým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči. Husí pečínka je proto oblíbená především na svátek svatého Martina, kdy se na mnoha místech konají Svatomartinské hody.

Farmář Tomáš Jelen ze Žižic na Kladensku se musí pěkně otáčet. Kromě velkého stáda hovězího dobytka se stará o hejna drůbeže a soukromý rybník. Teď před svátkem svatého Martina je největší poptávka po husách. Svatomartinské hody se bez vína a husí pečínky neobejdou. Na farmě Tomáš Jelen husy chovají od čerstvě vylíhnutých housátek od přelomu května a června až do začátku listopadu.

Původně husy pobíhaly po dvoře statku v Žižicích. Maminka Tomáše Jelena začínala s dvaceti husami, časem se ale chov rozrostl a dvůr začal být husám malý. „To už dnes nestačí. Já mám pronajatý kompletně celý areál na Bučině. Tam jsou husy v jedné hale s tím, že mají výběh ven,“ vysvětluje Tomáš Jelen, který dnes chová 2 a půl tisíce hus. „Převážně krmím vlastní produkcí, co hospodařím na svých polích, tak pšenice, kukuřice, sója. Dávám jim minerály.“

Součástí farmy Tomáše Jelena jsou jatka, kde v současné době kromě stálých zaměstnanců pracuje i několik brigádníků. Poražená drůbež je uchována v chladu. Každý kus je vakuově zabalen i s droby a označen váhou. Z balírny putuje rovnou do obchodů. Lidé si mohou také po domluvě přijít vyzvednout živou či vykuchanou drůbež přímo ze dvora. Větší kusy mají až 8 kilogramů, ale to je spíše výjimka. „Standardně má ta husa kolem 5,5 – 6 kilo. Jsou tam i tříkilové husičky,“ vysvětluje Tomáš Jelen. Rostoucí náklady ho donutily drůbež zdražit, husy ale zatím nechal stále na loňských cenách.

Jak dlouho trvá vykrmit takovou husu? A jak dlouho je nutné husu péci, aby se jen rozpadala a přitom nebyla vysušená? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.