Keltská hlava se o víkendu na chvíli vrátila „domů“, teď bude natrvalo v Národním muzeu v Praze

20. září 2020

Do Nového Strašecí na Rakovnicku se o víkendu vrátil jeden z nejvýznamnějších archeologických nálezů světového významu - originál keltské hlavy z 3. století před naším letopočtem.  Jedná se o vzácnou opukovou plastiku hlavy v životní velikosti, která představuje uctívaného člena místní keltské komunity, pravděpodobně druida.  

Opuková hlava byla nalezena v roce 1943 během těžby písku na jižním okraji obory Na Libeni u Mšeckých Žehrovic. Je známo, že na Novostrašecku bylo husté keltské osídlení a místní keltská komunita se především proslavila mistrnou řemeslnou výrobou. V místních výrobních osadách se vyráběly překrásné šperky ze švartny, jantaru  i ze skla, místní Keltové již uměli tavit železo a mimo jiné razili zlaté mince. Valový areál u Mšeckých Žehrovic byl proto pravděpodobným sídlem duchovního správce komunity, tedy druida.

Úprava vlasů v pásu nad vyholeným týlem – účes prozrazuje druida

Opuková hlava byla nalezena  roztříštěná na čtyři kusy v odpadní jámě za valovým areálem, v podstatě až za hradbami keltského sídliště. Její osud můžeme pouze odhadovat, ale z největší pravděpodobností byla úmyslně zničena a rozbita silnou ranou do středu tváře. Ne jejím ztvárnění jsou cenné především detaily obočí, kníru i účesu, který naznačuje, že ztvárněnou osobností byl právě místní druid, tedy keltský duchovní.

Návrat ke kořenům

V rámci expozice jsou k vidění i další originály z archeologických výzkumů, které v současnosti vede Muzeum T.G.M. Rakovník a jeho pobočka Muzeum Nové Strašecí. Jak v reportáži sdělila muzejní archeoložka Kateřina Blažková, „Keltská hlava se vrací naposledy do míst, kde byla vytvořena a kde žil a působil její představitel. Pro místní je důležité, že se tato památka ještě na chvíli vrátí domů, než bude navždy umístěna v nové stálé expozici Národního muzea. Její přítomnost dává všem jasně najevo, že je potřeba se o takového památky starat a jejich odkaz udržovat i pro příští generace“.

autor: Markéta Vejvodová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio