Keramika dává paní Michaele Fischerové životní sílu i radost

11. prosinec 2020

Keramika je pro paní Michaelu Fischerovou koníčkem, ze kterého se stalo druhé zaměstnání. Při práci finančního poradce v přední investiční společnosti dálkově vystudovala i obor umělecké keramiky a postupně si hledala svůj tvůrčí styl. Dnes vedle hrnčířského kruhu používá i tradiční způsob výroby starodávné vymačkávané keramiky z Peru. Nejčastěji vytváří různé keramické a ozdobné předměty pro domácnost.

Paní Michaela Fischerová pochází z Pyšel u Prahy. Už od malička tíhla k výtvarnému umění. Ráda malovala, ale nakonec se rozhodla pro studia na Střední průmyslové škole strojnické a následně na Fakultě strojní ČVUT. Po studiích nastoupila jako finanční poradce v přední investiční společnosti.

Vše se změnilo během mateřské dovolené, kdy jí tvořivá práce poprvé začala opravdu chybět. Díky kamarádce začala chodit na kroužky keramiky k paní Marcele Burdové do pražského Studia Dobeška a následně si ještě dodělala dálkově studium umělecké keramiky na Střední škole umělecké a řemeslné. Studia jí velmi bavila, naučila se technologii práce na keramickém kruhu a zkoušela samostatnou tvorbu. Postupně si našla svou cestu a o její keramiku začal být velký zájem. Z jejího koníčka se dnes stala druhá profese.

Z home officu rovnou do dílny

Michaela Fischerová se svou keramikou

Dnes Michaela Fischerová žije se svou rodinou v obci Březová – Oleško. Ačkoliv je v současnosti celá rodina na „home officu“ a paní Fischerová stále pracuje jako finanční specialista, keramice se věnuje v každé volné chvilce.

Svůj koutek na výrobu keramiky si zařídila tak, aby byl prakticky dostupný a přitom jí tam nikdo nerušil. Využila původní sklípek domku, do kterého je utajený přístup přímo z kuchyně. Stačí zvednout poklop na podlaze, sejít po několika schodech, a dostanete se do malého ateliéru, kde má Míša vše, co potřebuje k práci. Vedle hrnčířského kruhu ale vždy najdete i rozpracovanou keramiku, kterou připravuje na objednávku.

V inspiraci starých Peruánců

Způsob výroby keramiky střídá. Užitkovou keramiku připravuje na hrnčířském kruhu. Ovšem na poličkách tu najdete i velmi zvláštní a archaicky působící keramiku uměleckou. Paní Fischerová si podle odborných knih osvojila tradiční a velmi náročnou výrobu peruánské keramiky.

Tato technika byla objevená díky starým archeologickým nálezům v Peru. Nádoby se totiž netvoří na hrnčířském kruhu, ale vymačkávají se v ruce z jednoho kusu hlíny s vysokým obsahem šamotu. Vlhkost pak odchází lépe a nepraská to. Jakkoliv mezi výrobky Míši Fischerové najdete hrníčky, talíře, misky i různé vázy s krásnou barevnou glazurou, keramice vyráběné peruánskou technikou ponechává velmi přírodní vzhled. Povrch není lesklý, zdobí ho pouze jemnými matnými engobami a dodává mu patinu, aby působil archaicky.

Dílna, která je malá, ale velká svým významem

Na svou maličkou dílnu paní Michaela Fischerová nedá dopustit. Jak říká, „jsem moc ráda, že jsem začala keramiku dělat, protože mi to dává nesmírnou kreativitu. Ve své dílně jsem svou paní, zavřu za sebou poklop a dveře, pustím si rádio, začnu pracovat a jsem tam sama... Tvořivá práce mi dodává životní sílu. Finančnictví, kterým se živím, přeci jenom není tak zajímavé. Keramika je pro mne radost.“

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.