Kladenská čtvrť Podprůhon slaví 250 let. V křivolakých uličkách na vás dýchne kus hornické historie

23. srpen 2019

Kladenský Podprůhon je svět sám pro sebe. Jen kousek od centra města najdete malé domky ve svahu. Z malebných dvorků a zahrádek propojených schodišti na vás dýchne jedinečný genius loci.

„Vzniklo to v roce 1769, kdy benediktinský opat Bedřich Grundtmann nechal rozparcelovat prvních osm parcel v Podprůhonu na místě zvaném Bukovka. A tím to všechno začalo,“ vysvětluje historik Zdeněk Pospíšil. Parcely v kopci byly levnější než pozemky na rovině v centru města, a tak byly dostupné i pro chudší obyvatele města. V době industriálního rozmachu města si je kupovali hlavně horníci a hutníci.

Pamětníků v této čtvrti už nežije mnoho. „Tady bylo hodně dětí dříve. Hráli jsme kuličky. Sáňkovalo se od shora až dolů,“ vzpomíná Alena Satýnková, která se ve čtvrti Podprůhon narodila a prožila tady celý život. Ani provoz prý nebyl takový, jako dnes. „Nejezdila tady auta. Byly tady spíš koně a povozy a sem tam kolo.“

Výraznou proměnou prošly i dvorky. Dnes jsou z nich příjemná místa pro odpočinek plná zeleně a květin. Po válce ale mívaly rodiny na dvorcích malé hospodářství, kde se pěstovala zelenina a chovali králíci. „Já jsem také neměla tu zahradou takovou, jako mám dneska. Tam byly chlívky, kozy tam byly,“ vzpomíná paní Satýnková.

Rodinná fotografie z dnes již neexistující části Havířské ulice

V podprůhonském údolí najdete několik zajímavostí. Patří mezi ně například velice úzké domky, které jsou pozůstatkem takzvané vagónové kolonie. „Vznikla v roce 1925 a byla městem vybudována pro účely nemajetných a nebydlících lidí,“ vysvětluje historik Zdeněk Pospíšil. „Původní železniční vagóny si lidé obestavěli a dneska už je nevidíme.“

Podprůhon je známý díky akci Kladenské dvorky. Jejího spoluzakladatele Viktora Stříbrného dnes připomíná stejnojmenné náměstíčko. Sousedský spolek Podprůhon v rámci oslav 250 let této čtvrti chystá naučnou stezku o šestnácti zastaveních. Těšit se můžeme i na výpravnou knihu, která připomene zajímavou historii části Kladna, kde kromě hutníků a horníků žili také spisovatelé a další umělci. Slavnostní otevření naučné stezky je plánováno na 20. září 2019.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio