Kladenská Halda propojuje lidi, které zajímá jejich město

11. leden 2021, aktualizováno

Spolek Halda se snaží rozvíjet vztah Kladeňáků k historii a současnosti jejich města. Pokud to situace dovoluje, pořádá komunitní akce, vědecké večery, naučné vycházky. A vydává knihy s kladenskou tematikou.

Za založením Haldy stáli v roce 2012 Roman Hájek, Petra Líbová a Vladimír Líba. Spolek se hned zapojil do projektu na popularizaci vědy, v jehož rámci přední čeští vědci představují svůj výzkum. Ve stejném roce začala Halda pořádat naučné historické vycházky. Následovaly vycházky za zajímavostmi okolní přírody, úklid lesů v rámci projektu Ukliďme Česko a řada dalších projektů.

Ten s názvem 4 better living má za cíl oživit a zlepšit veřejný prostor sídliště Kladno-Rozdělov. Díky podpoře Nadace Proměny Karla Komárka proběhlo několik komunitních akcí a také mapování toho, jak lidé veřejný prostor sídliště vnímají a jak by si jej přáli změnit. Vedle toho se členové Haldy podílejí na provozování Muzea věžáků Kladno.

Kladenská Halda propojuje lidi, které zajímá jejich město

Nejtrvalejší odkaz činnosti spolku představuje jeho nakladatelská činnost. Halda vydala či spoluvydala už téměř 30 publikací – například knihy o životních osudech sládka Otakara Zachara a starosty Jaroslava Hrušky, výtvarnou monografii o Karlu Součkovi, pohádkové knížky Luďka Švorce, úspěšné průvodce po historii kladenských hospod, publikaci o domovních znameních na kladenských věžácích nebo odbornou publikaci o Sídlišti Kladno - Rozdělov. Jejich první „papírová“ kniha se stala také první audioknihou. Kniha Jiřího Miky o sládkovi kročehlavského pivovaru, spisovateli, alchymistovi Otakaru Zacharovi „Mezi alembikem a spilkou“ je k poslechu internetu. Podrobnosti najdete na www.haldakladno.cz.

Spustit audio

Související