Kladenské kino Sokol slaví 90 let. Chodívalo se tam na sovětské filmy i na americké grotesky

29. srpen 2019 08:40

Kladenské kino Sokol bylo slavnostně otevřeno 29. srpna 1929. Po létech útlumu a chátrání biograf znovu ožil, a tak na plátně opět uvidíme Vlastu Buriana nebo Anny Ondrákovou. Promítat se bude němý film Milenky starého kriminálníka z roku 1927.

„Kino Sokol má letos stoleté výročí od svého vzniku, to znamená od prvního představení, a devadesát let od vzniku současné budovy kina, kterou postavila sokolská organizace v roce 1929,“ vysvětluje historik Zdeněk Pospíšil. „Tehdejší honosnou stavbu řemeslníci postavili jenom za režijní náklady. Neměli z toho žádný zisk, protože skoro všichni byly členy Sokola.“

Nová budova kina byla otevřena promítáním filmu Bibi, v hlavní roli s Anny Ondrákovou. Kino Sokol se stalo prvním zvukovým kinem v Kladně. Slibovalo nejkrásnější filmy, nejlepší hudbu a největší pohodlí. „Sokolové tam pořádali šibřinky, pořádali tam nejrůznější akce, ale i pronajímali to kino jiným organizacím,“ vysvětluje Zdeněk Pospíšil.

V době, kdy nebyla televize, bývalo kino oblíbeným místem. „To se chodilo na každý film,“ vzpomíná Alena Satýnková na dobu, kdy jako dítě chodila do kina Sokol pravidelně v neděli ve tři hodiny. „Chodívalo se na různé pohádky anebo hlavně na grotesky.“

V době otevření stálo vstupné pouhé 3 koruny. Sokolové platili jen polovinu. Kino Sokol několikrát změnilo svůj název. Za války se jmenovalo kino Viktoria a po roce 1948 kino Svět. Po letech chátrání se kladenským nadšencům podařilo kino zrekonstruovat, a tak nic nebrání tomu, aby oslavy proběhly ve velkém stylu. Na přednášku se tam chystá nejen historik Zdeněk Pospíšil, ale také třeba vnučka promítače Bedřicha Janatky, který v kině promítal do roku 1948.

Více o historii kladenských kin se dozvíte v knize Zdeňka Pospíšila Sensační podívaná!

Spustit audio