Kladenský rodák to dotáhl až na starostu Chicaga. Poradit si musel s Al Caponem

V létě roku 1932 se v Kladně odehrála nebývalá sláva. Na návštěvu přijel starosta amerického Chicaga. Z balkonu radnice ale mluvil česky. Antonín Čermák se totiž narodil v Kladně a na rodné město nikdy nezapomněl.

Rodina Antonína Čermáka se kvůli krizi přestěhovala z Kladna do USA. Jako mladík pracoval v dolech, ale vyhodili ho kvůli organizování stávky. Nakonec se vypracoval až na starostu Chicaga, které mělo v té době 4 miliony obyvatel. Jeho projev při převzetí úřadu dokonce vysílala rozhlasová stanice NBC. Tím se mohli do té doby pochlubit pouze prezidenti.

„V roce 1932 navštívil Československo, setkal se s prezidentem Masarykem a 10. srpna přijel do Kladna,“ říká historik Zdeněk Kuchyňka. Cestu tehdy lemovaly špalíry mávajících lidí a město bylo vzhůru nohama. „Navštívil svůj rodný domek a tehdejšímu majiteli daroval peníze na jeho údržbu. Také dojednal zájezd fotbalového klubu Sparta Kladno do Chicaga.“

Dodnes je Čermák jedním z nejuctívanějších Čechů v Americe. Byl to on, kdo v době krize zavedl sociální reformy a snížil nezaměstnanost. Dokázal zatočit s Al Caponem a jeho mafií. Zájezd kladenského fotbalového klubu už ale nestihnul. Byl postřelen při atentátu na svého přítele, amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta. Na následky zranění zemřel. „Jeho pohřeb se stal ohromnou manifestací. Dokonce jedna z ulic v Chicagu byla po něm pojmenována,“ popisuje historik Zdeněk Kuchyňka.

Čermákovu ulici najdete také v Kladně. Rodný domek slavného Čechoameričana v ulici Československé armády ale musel ustoupit panelákům.

Další zajímavé události z historie naší republiky najdete na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio