Kladenští architekti chtějí spolu s místními měnit veřejný prostor ve městě

29. duben 2013

Poprvé se projekt Městské zásahy uskutečnil v roce 2007 v Bratislavě. Cíl byl jasný: oslovit architekty, aby vytipovali bolavá místa města a dobrovolně a zdarma zpracovali návrhy na jejich řešení. V Česku se zatím projekt realizoval v Praze, v Brně, Jablonci nad Nisou a teď ho místní architekti přenesli do Kladna.

Po vzoru Jablonce do něj chtějí zapojit i veřejnost. A tak mohou místní vyjadřovat své názory samolepkami přímo na tom kterém místě, anebo na mapě ve Středočeské vědecké knihovně.

„Lidem se líbí na Sletišti, kam město hodně investuje. Tady je hodně špendlíků u autobusového nádraží,“ popisuje u mapy Městských zásahů ve Středočeské vědecké knihovně architekt Ondřej Rys.

Vyjádřit názor je jednoduché: do míst, která se jim líbí, mohou lidé zapíchnout bílý špendlík; do těch, která by potřebovala zásah, pak černý. A odůvodnění mohou zapsat do připravených papírů.

Mapa je v knihovně od poloviny dubna a hned první den odpoledne připravené špendlíky došly. Téma místní zaujalo, což potvrdil i ředitel knihovny Jiří Mika:

„Zatím jsem nepřipíchnul, ale určitě připíchnu. Určité tipy mám, když se jen podívám přes ulici.“

Vedle špendlíků i samolepky

Zapíchnout špendlík ale není jediný způsob, jak mohou místní vyjádřit svůj názor na veřejný prostor v Kladně.

„Druhou možností jsou samolepky. Pomocí nich se dá vyjádřit: buď líbí, nebo nelíbí. Je na nich prostor napsat nějaký komentář. Samolepku je pak třeba vyfotit a umístit na Facebook nebo nám poslat e-mail.“

Do míst, která se lidem líbí, mohou zapíchnout bílý špendlík. Do těch, která by potřebovala zásah, pak černý

A proč podle Ondřeje Ryse architekti tolik stojí o to, aby se obyvatelé Kladna do projektu zapojili?

„Je to věc, kterou se snažíme ve městě propagovat, aby o projektech, které město připravuje, veřejnost věděla. A diskutovala o nich dříve, než se spustí.“

Mapa a samolepky budou místním k dispozici do 10. června. Následující tři měsíce budou mít architekti na to, aby vypracovali své návrhy.

S tím, že podněty místních se mohou, ale nemusí inspirovat. Termín pro odevzdání návrhů je 9. září. Na říjen je pak plánovaná výstava návrhů a vyjde i katalog, který bude fungovat jako zásobník projektů.

Realizace závislá na finanční náročnosti

Pak už je jen na městě, zda a které projekty zrealizuje. Podle kladenského primátora Dana Jiránka z ODS bude záležet hlavně na finanční náročnosti projektů:

„Obávám se, že pokud architekti krásně navrhnou nějaký zásah za několik set milionů korun, tak ho město realizovat nebude. Jiná věc je samozřejmě s drobnými zásahy.“

„Zkušenost je taková, že 5 až 10 procent návrhů by se mohlo zrealizovat nebo dál posunout,“ dodává Ondřej Rys, jeden ze tří kladenských architektů, kteří stojí za vnikem občanského sdružení KLAD-ON/OFF.

Lidé mohou vyjadřovat své názory samolepkami přímo na místě

To vzniklo loni v létě a Městské zásahy jsou jejich prvním projektem. Už delší dobu ale připomínkují vznikající územní plán a také se ozvali proti výstavbě na náměstí Svobody. Jejich snahu dobře vyjadřuje i samotný název sdružení.

„S tím, že si myslíme, že v řadě oblastí je město vypnuté. My bychom rádi, aby se postupně zapínalo.

Městské projekty se před šesti lety poprvé uskutečnily v Bratislavě. Následovala města, jako Praha, Brno, Košice, Trenčín, Jablonec nad Nisou a teď Kladno.

Spustit audio