Kladno dává zelenou dalšímu hypermarketu. Vyroste na na Růžovém poli u lesoparku Bažantnice

19. září 2018 18:41

Kladno bude spolupracovat s investorem, který plánuje stavbu hypermarketu Globus v oblasti Růžového pole. Na svém posledním jednání před volbami zastupitelé schválili takzvanou plánovací smlouvu.  Původně mělo na místě vyrůst sportoviště s hokejovou halou. 

Smlouva popisuje, co všechno musí město a developer nebo firma, která ho zastupuje, udělat. Magistrát se v ní například zavazuje, že s firmou smění několik pozemků na Růžovém poli za jiné pozemky. 

Lokalita, kde má budoucí hypermarket Globus vzniknout, totiž nepatří městu, ale soukromým majitelům. Investor tedy musí pozemky od majitelů odkoupit a část převést na město, které chce, aby na nich vznikla sportoviště, byty a parkoviště.

Opoziční zastupitelé Kladna hodnotí smlouvu jako pro "město nevýhodnou". Důvodem je například slib, že se město vzdá možnosti výhrad nebo připomínek k projektu ve stavebním řízení. Nikde prý není řečeno, jak bude stavba vysoká, kolik bude v okolí zeleně a podobně. 

Investor zatím nemá pohromadě všechny potřebné dokumenty. Chybí mu například EIA, tedy posudek vlivu stavby na životní prostředí. Středočeský kraj podklady investorovi vrátil k přepracování. Podle úředníků v ní chybí analýza, jak stavba ovlivní dopravní situaci v okolí a zda se zvýší hluková zátěž. V sousedství budoucí stavby je totiž sídliště. 

Hluku i zvýšení dopravy se obávají i místní obyvatelé, kteří v okolí bydlí. Mnozí z nich vyrazili na jednání zastupitelů s transparenty, na kterých vyjadřovali nesouhlas s výstavbou dalšího hypermarketu. 

Ve městě také vznikla iniciativa Zachraňte Růžové pole usilující o vypsání referenda, ve kterém by občané rozhodli, zda si komerční výstavbu na Růžovém poli přejí.

Dosud nezastavěné území leží u lesoparku Bažantnice poblíž obchodního centra Oáza. S jeho obsazením obchody má majitel dlouhodobě potíže, řada prostor je prázdná nebo se nájemci často mění. 

Spustit audio