Kladno letos začne s opravou zimního stadionu, na stavbu mostu na Sítné chce získat dotaci

10. březen 2021

Kladno bude letos hospodařit s rozpočtem 2,1 miliardy korun. Opraví střechu a opláštění zimního stadionu za více než 200 milionů korun a zahájí obnovu centra. Rozpočet počítá s vlastními příjmy téměř 1,4 miliardy korun. Město využije i úvěr 320 milionů korun, zůstatky na účtech téměř 280 milionů korun a dotace zhruba 150 milionů korun. Provozní výdaje budou přibližně 1,4 miliardy korun, investiční výdaje téměř 700 milionů korun. 

Rozpočet dnes schválili zastupitelé. Kladno dosud hospodařilo podle rozpočtového provizoria.

Podle náměstka primátora Přemysla Mužíka (Volba pro Kladno) je nyní město hluboko pod limitem možného zadlužení. "Za mě je to totální vyčerpání všech možných zdrojů," uvedl opoziční zastupitel a bývalý primátor Dan Jiránek (ODS). Lukáš Hanes (ODS) zpochybnil vhodnost využití zůstatků na účtech. Podle něj je třeba počítat i s dalšími investicemi, například se stavbou nového mostu v části Sítná, který bude stát zhruba 200 milionů korun. Podle Mužíka chce město na stavbu mostu, který je ve špatném stavu, využít dotace. Nový most by měl být do pěti let.

 Největší letošní investicí města se 70.000 obyvateli bude oprava zimního stadionu. Střecha je ve špatném technickém stavu, bez opravy by ho nejspíš město muselo uzavřít. Práce začnou okamžitě po skončení hokejové sezony, tedy v nejbližších týdnech. Na místě už začalo hloubení nádrže pro zadržování dešťové vody. Hotovo by mělo být v září. Město také plánuje, že na opravy a budování chodníků, parkovišť a silnic dá kolem 150 milionů korun. Letos by měla skončit přestavba budovy ve Vrchlického ulici na mateřskou školku, což je investice za přibližně 30 milionů korun, rozsáhlá oprava základní školy v Norské ulici bude stát téměř 50 milionů korun.

V centru statutárního města by měla začít první etapa obnovy pěší zóny T.G.M. a také oživení přilehlého náměstí Svobody. Celkem za úpravy město zaplatí kolem 17 milionů korun. Vybudována by měla být i vyhlídka v loni otevřeném muzeu věžových domů.

Rozpočet pro loňský rok zahrnoval příjmy i výdaje v hodnotě zhruba 1,7 miliardy korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio