Kladno má různé podoby. Nabízí industriální romantiku i půvaby přírody, říká zpěvačka Radůza

7. leden 2022

Zpěvačka Radůza je velice osobitá umělkyně, která ve svých písničkách přináší silné prožitky. Nápadů jí prý v hlavě zní spousta a ona z nich jen vybírá a pak předkládá svým fanouškům. Narodila se v Praze-Bubenči, dětství prožila u babičky a dědy ve východních Čechách nedaleko Třebechovic pod Orebem. Když jako dospělá potřebovala být na blízku svojí mamince, přestěhovala se do Kladna. A tam už zůstala.

Město Kladno má podle ní svůj půvab. „Je to taková industriální romantika. Já to mám ráda. Na jedné straně domu mám hutě a na druhé straně, hned za silnicí, mám les,“ říká Radůza. „O spoustu těch industriálních památek jsme bohužel přišli, protože byly srovnány se zemí. Ale pár jich zůstalo a některé jsou i chráněné, například Vojtěšská huť,“ dodává zpěvačka.

Zpěvačka Radůza

Podle jejích slov je možné dostat se třeba do hutě Koněv. „Tam člověk může, pravda, na vlastní velké nebezpečí, prolézat polorozpadlé budovy. Ale dá se tam najít spousta industriálně-romantických zákoutí a je to nesmírně fotogenické místo,“ popisuje Radůza.

Velmi známá industriální památka je důl Mayrau, kde se čas od času konají i kulturní akce. „Důl jako takový je samozřejmě zavřený. Ale mají tam třeba důlní stroj, který tahal výtahy s horníky. Byl sestrojen někdy ve druhé polovině 19. století a stále funguje,“ říká s obdivem zpěvačka. Stroje má prý odjakživa ráda. „Dědeček pracoval v Liazu, a když byl důchodu, vrtal se v motorech a mě k tomu pouštěl. Byla jsem vždycky celá upatlaná od vazelíny,“ směje se.

V okolí má pak ráda cyklostezku, které vede příměstskými lesy kolem celého Kladna. A kterou se dá dojet až do Lán. Navštívit pak doporučuje i přírodní rezervaci Džbán, která přiléhá ke Kladnu a která je podle jejích slov opravdovou divočinou. Na pěší procházky ráda chodí do Rozdělovského lesa, který je protkaný cestičkami. Anebo se s rodinou vydá na nedalekou Kožovou horu, na jejímž vrcholu stojí rozhledna.

„A v Kladně máme také krásné lesní koupaliště, které se jmenuje Bažantnice. Koho neděsí studená voda, tomu ho vřele doporučuju,“ říká Radůza. „A když je zima a mrzne, tak tam máme v blízkosti rybníky, kde se dá bruslit. Ve Velkém Přítočně, u nás v Kročehlavech nebo v Kamenných Žehrovicích,“ dodává zpěvačka.

Jak skládá svoje osobité písničky, s kým natočila svoje nejnovější album a jaké zajímavé rukodělné práci se v poslední době věnuje, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio