Kladno „ruší“ ve městě Vánoce. Dosluhující primátor Volf tvrdí, že nejde o odvetu vůči nástupcům

18. říjen 2018 18:40

Dosluhující kladenští radní na své poslední schůzi zrušili výběrová řízení na program a zajištění vánočních svátků ve městě. Tvrdí, že to chtějí ponechat svým nástupcům, protože by nemohli nést za akci zodpovědnost. Současný primátor Milan Volf z Volby pro Kladno ale dosud neoznámil, kdy se noví zastupitelé sejdou a zvolí nové radní. 

Vánoční strom splněných přání s koncertem zpěvačky Lucie Bílé, několikatýdenní kulturní program před kladenskou radnicí s vystoupením Petra Koláře, Františka Nedvěda, Ilony Csakové či skupiny Poutníci, vánoční trhy i veřejné kluziště. Za vedení primátora Milana Volfa z Volby pro Kladno si vedení města dávalo na oslavě Vánoc záležet. Zvalo na ně prostřednictvím reklamy i obyvatele Prahy.

Letos patrně plánovalo v tradici pokračovat. Poté, co sdružení Volba pro Kladno říjnové komunální volby vyhrálo, ale nikdo s ním neutvořil koalici, radní Vánoce "zrušili". Respektive zrušili celkem pět výběrových řízení, jejichž vítězové měli části vánočních oslav zajistit, a to mj. pronájem pódia a nasvětlení koncertů, nasmlouvání umělců, zajištění trhů či kluziště. 

"Nerozumíme tomu," reagoval za novou koalici ODS, Kladeňáci, ANO a SPD kandidát na primátora Dan Jiránek z ODS. A přiznal, že v tuhle chvíli proti rozhodnutí radních nic nezmůžou. 

Loni v Kladně řešili Vánoce už 9. října

Primátor Milan Volf popírá, že by to byla odveta za to, že už se on a jeho sdružení nebudou na chodu města podílet. Tvrdí, že jde o praktický krok.

Jako dosluhující vedení města prý radní nechtějí zadávat výběrové řízení, když ví, že by nebyli u podepisování smluv a nemůžou se tedy zaručit za to, jak celá akce dopadne. 

Primátor Volf navíc tvrdí, že zrušená řízení program vánočních oslav neovlivní. "To se dá stihnout, je to otázka poměrně krátké doby. Spíš jde o to, v jaké míře to chce budoucí vedení dělat," vysvětlil Volf.

Z loňských zápisů rady přitom vyplývá, že výběrové řízení na zajištění Vánoc radní vypisovali už 9. října a o 14 dní později schvalovali smlouvy s dodavateli. 

Kdy bude Vánoce v Kladně řešit nové vedení, není přitom jisté. Nejprve musí být svoláno nové zastupitelstvo a primátora, náměstky a radní zvolit. Termín jednání ale Volf zatím nestanovil. 

Počká prý, jestli na výsledky voleb nepřijdou k soudu nějaké stížnosti a pak má zhruba dva týdny na to, aby datum oznámil.

Spustit audio