Klára Nademlýnská usmažila jarní asijské rýžové závitky plněné zeleninou a houbami
V rozhlasové kuchyni se objevila známá módní návrhářka Klára Nademlýnská. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal s ní usmažili jarní asijské rýžové závitky plněné zeleninou a houbami.
Povídali si i o tom, jaká jídla se jí v krejčovském salonu, proč Klára vozí z Paříže švadlenám čokoládu, jak se na veletrhu nakupují látky a jestli se obyčejné špendlíky dočkali nějakého vylepšení.
Redaktorka Markéta Sokolová vám prozradila, jak se nakládá s rýžovým těstem a jaké další produkty z rýže se vyrábí do kuchyně.
Jarní asijské rýžové závitky:
2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce vývaru, 1 lžička krupicového cukru, olej, několik sušených hub šitake, ½ červené papriky, ½ zelené papriky, ½ žluté papriky, 1 mrkev, 4 menší placky z rýžového těsta, 1 vejce, 2 hrsti klíčků, sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
V misce promíchejte sójovou omáčku, vývar a cukr a dejte stranou. V pánvi rozehřejte trochu oleje a za stálého míchání na něm osmahněte předem namočené a nakrájené houby a nakrájenou zeleninu. Zakápněte omáčkou, osolte a opepřete.
Okraje zvláčnělých rýžových placiček, které jsme předtím krátce namočili do teplé vody, potřete vajíčkem. Rozprostřete na ně zeleninu, ne zcela k okrajům, a přidejte klíčky. Dva okraje přeložte přes náplň a zaviňte rolku.
Postupně smažte ve vysoké vrstvě dobře rozehřátého oleje tři až čtyři minuty, až budou závitky zlaté a křupavé. Podávejte s různými omáčkami k namáčení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.