Klášterecké prameny můžete ochutnat na jediném místě. Přímo v Klášterci nad Ohří

2. listopad 2022

Klášterec nad Ohří v Ústeckém kraji je klenotnicí barokních, empírových i renesančních staveb. Zdejší zámek byl postaven ve slohu novogotickém. A v zámeckém parku na břehu Ohře je možné se procházet mezi stovkami památných stromů. Kromě toho se na několika místech můžete napít z místních léčivých pramenů.

Z prvního informačního centra na kláštereckém náměstí Edvarda Beneše vyjdete před pseudorenesanční radnici. Zamíříte k baroknímu sloupu Nejsvětější trojice a před empírové klasicistní budovy. Průchodem u protějšího Muzea hodin se pak dostane do zámeckého parku.

Parkem projdete do lázeňského areálu, do lázní Evženie, kde byly na konci 19. století objeveny minerální prameny. Přímo v lázeňském infocentru se pak nachází stáčírna, kde můžete ochutnat a také si načepovat Městský a Klášterecký pramen. Pramen Evženie objevíte v pitném pavilonu.

Prameny je přitom možné pít jako stolní vodu. Jsou dobré ke srovnání metabolismu cukrů a tuků a také pro správné fungování trávicího a močového ústrojí. Vodu z nich je ale možné ochutnat jen a pouze v Klášterci nad Ohří.

Prohlídkové okruhy i v zámeckém parku

V zámeckém parku se můžete procházet volně, anebo si vybrat ze speciálních prohlídkových okruhů. Všechny začínají u dubu letního. Nesou názvy Západní, Zámecký a Stibalův. Cestou vás čeká zámek, fontány, řeka Ohře. A na dvě stě druhů dendrologických unikátů, jako je například ginko biloba, korkovník nebo magnólie.

Zákoutí v zámeckém parku

Klášterecký zámek je přístupný po celý rok. V zimní sezóně od středy do neděle. Nabízí tři prohlídkové okruhy. Na Porcelánovém okruhu uvidíte sbírku českého, japonského i čínského porcelánu v 21 sálech. Pohádkový okruh vás zavede do Pohádkové země Vítězslavy Klimtové plné skřítků a strašidýlek. A vede i nahoru na vyhlídkovou zámeckou věž, kde je k vidění výstava Bylo, nebylo na téma pověstí Krušných hor. Poslední okruh vás vezme do doby středověku. Je umístěný ve sklepních prostorách jižního křídla zámku a je plný zábavy i poučení.

Spustit audio