Klavíristka Nora Lubbadová je novou držitelkou Zlatého oříšku

25. leden 2021, aktualizováno

Výjimečně talentovaná klavíristka, oceněná na mnoha českých i mezinárodních soutěžích, pro kterou je klavír součást života. To je jedenáctiletá Nora Lubbadová z Prahy, čerstvá držitelka ocenění pro talentované a úspěšné děti u nás, Zlatý oříšek. V Moskvě před měsícem v mezinárodní televizní hudební soutěži získala stříbrného Louskáčka. Uspěla tak mezi mladými klavíristy z celého světa, a to někteří byli o hodně starší než Nora.

Maminka Kateřina říká, že hudba a hra na klavír jsou nejdůležitější věci v životě Nory, její potřeba a taky vášeň. Nora na klavír hraje od 4 let. S mamkou doprovázely starší sestru na hodiny houslí: „Tam jsem slyšela hrát také pianino. Zalíbilo se mi, jak zní.“ A zatoužila učit se hrát. Do té doby doma klavír ani neměli. Zato od té doby, co klavír v bytě stojí, musí Noru od nástroje spíš odhánět. Cvičí denně a dobrovolně, dokonce i na dovolené, kam s sebou vozí rolovací silikonový pás s klaviaturou.

Zkouška s Moskevskou filharmonií na mezinárodní soutěži

Nora je ambiciózní dívka, také díky tomu byla vybraná jako stipendistka na roční mistrovský kurz k lektoru Kahánkovi. Jejím snem je koncertovat ve velkém, zcela vyprodaném sále. Aby neměla trému, před vystoupením si mladá klavíristka zkouší navodit atmosféru, třeba z životopisných filmů, které viděla. A přemýšlí, jak by si asi skladatel představoval, že má znít jeho hudba. Dobrou radu dostala od mámy: nemysli na diváky, na porotu, řekni si, že jsi tady jen ty a klavír.

Ve volných chvílích si Nora najde čas také na četbu, kreslení, v létě ráda jezdí na kolečkových bruslích. Musí si ale chránit ruce, aby se nezranila a mohla si plnit své další hudební sny.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.