Klíčky, kořínky, zelené výhonky. To nejlepší pro naše tělo

7. leden 2020

Nenechme se v zimě ochudit o zdravou zeleninu. Zelené lístky si může vypěstovat doma každý. Stačí zasadit pár semínek do květináče se zeminou třeba za oknem v kuchyni. V módě jsou i tzv. nakličovací misky, kde se jednoduše nechají vyklíčit luštěniny a obilniny, které jsou  tolik prospěšné pro naše zdraví.

„Mladá kapustička, která vzejde za pár dnů, to je dobrota. Stačí čtyři, pět lístků, které se dají sníst i se stopkou a s kořínkem,  a jak si tělo bude libovat. Doporučuji nejen pažitku a řeřichu, ale i různé druhy zelených salátů. Za pár dní budou venku,“ doporučuje zahradník František Hlubocký a varuje před jedinou věcí. Pokud bude na sáčku se semínky napsáno mořeno nebo namořeno, není takto upravené semínko určeno k jídlu.

Čočka vyklíčí už za týden

V dnešní době jsou v módě tzv. nakličovací misky. Takovou misku si můžete jednoduše vyrobit i doma.

Stačí koupit si cedník s pokud možno rovným dnem z umělé hmoty. Cedník posadíme na misku nebo kastrůlek tak, aby voda vnikala do otvorů. Pak do cedníku nasypeme semínka a necháme na světle. Čočka vyklíčí do týdne, vhodný je i hrách, cizrna, pohanka nebo proso. Jen je třeba hlídat stálou vlhkost semínek. A  pozor, nesmí plavat ve vodě. Luštěniny a obilniny ve svých klíčcích poskytují lidskému tělu to nejlepší, co ze sebe mohou vydat. Klíčky se dají jíst jen tak, přidávají se do salátů nebo si je můžete zkusit lehce opražit na pánvi.

Spustit audio

Související