Klienti i pracovníci domova pro mentálně postižené v Lipníku mají covid, pomáhat bude armáda

21. prosinec 2020 15:44

V domově pro mentálně postižené v Lipníku na Mladoboleslavsku se rozšířil covid-19, nakažení jsou téměř všichni pracovníci i klienti. V úterý přijede na pomoc armáda, obec prostřednictvím starostky Ingrid Podroužkové doporučuje obyvatelům, aby omezili vycházení. Krajští hygienici zde evidují 45 nakažených. 

Mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová uvedla, že se zde nakazilo 24 z 28 klientů a 21 z 34 členů personálu.

Podle starostky Ingrid Podroužkové v pondělí přišly výsledky dalších testů a nakažených opět přibylo. "Vypadá to, že už jsou nakažení úplně všichni," řekla Podroužková.

Starostka podle Šalamunové požadovala uzavření celé obce, řada zaměstnanců domova v Lipníku zároveň bydlí a mají zde své rodiny. "Starostka požadovalo uzavření obce, což jsme vyhodnotili jako nepotřebné, protože v celé republice je komunitní přenos," řekla Šalamunová. Podroužková tak alespoň vydala nařízení obce, ve kterém obyvatelům doporučuje, aby omezili vycházení a zůstali doma. Rodinné příslušníky personálu čeká testování.

Odkud nákaza do domova přišla, starostka neví. Jako první se ale objevila u dětí, které docházejí do základní školy a procházejí pravidelně testováním. První hromadné testování všech klientů a zaměstnanců se uskutečnilo ve středu.

V úterý přijede do domova pomoct 14 vojáků, budou zde minimálně 14 dní. "Je to obrovský problém, protože ne každý může s těmito dětmi pracovat. Dodržování protiepidemických nařízení je navíc velmi obtížné," řekla Šalamunová. Vojáci budou podle starostky informování o potřebách jednotlivých klientů. "Některé děti jsou glykemici, máme tu epileptiky," řekla Podroužková.

Armáda bude v domově sloužit 24 hodin denně. "Obávám se, jak to zvládnou ty děti, když uvidí lidi v mundůrech. Ale překvapilo nás, že to zvládají úplně perfektně. Většina nakažených má mírný průběh nemoci," řekla Podroužková. "Nemáme skoro žádný personál, v podstatě nám zbyla jedna vychovatelka a jedna zdravotní sestra," řekla starostka.

zdroj: ČTK
Spustit audio