Kloubům přes zimu nejvíce pomůžete, pokud je budete udržovat v teple

3. listopad 2021

Pokud máte s klouby potíže, zřejmě vás bolí v každém ročním období. A protože se právě ochladilo, možná jste už také zjistili, že v zimě se bolesti výrazně zvýší. Právě v zimním období jsou klouby nejnáchylnější k nastydnutí a pak o to více bolí. Správnou péči ale můžete kloubům pomoci a bolesti zmírnit.

Zimní období je zátěžové působením chladu na kloubní struktury. To přirozeně způsobuje problémy a bolesti kloubů samo o sobě. Ovšem další příčiny si už většinou způsobujeme sami. V zimě máme méně pohybu. Je kratší denní čas a celkově nemáme tolik fyzických potřeb se hýbat.

Přes zimu se nám navíc mění dietní návyky. Není tolik ovoce a zeleniny. Máme menší energetický výdej ale větší příjem. Tím přirozeně narůstá hmotnost, která klouby zatěžuje. A to vše samozřejmě působí na oblast kloubů negativně.

Pohyb jako důležitá prevence

Klouby potřebují k regeneraci především kloubní výživu a kolagen. Důležitou prevencí je i pohyb. Pravidelný pohyb udržuje klouby v dobré kondici a stimuluje klouby k efektivnímu fungování. Problém ale může být v případě nadváhy, kdy se klouby naopak pohybem velmi zatěžují.

Součástí prevence je proto i kvalitní pestrá a lehce stravitelná strava. Pohyb je důležité průběžně udržovat, protože jakmile se přestaneme hýbat, může se zhoršit artróza a pak už je klouby obtížné znovu rozhýbat. Problém je především, pokud dokonce nedostatkem pohybu atrofují svaly. Ideální je proto jízda na kole nebo na rotopedu, protože váha těla je na sedle a pohybují se pouze klouby.

Když má někdo artrózu a čeká ho operace, o to důležitější je, aby všechny svaly fungovaly jako dříve a aby nezeslábly. Urychlíte tak rehabilitaci po operaci.

Teplo jako největší pomocník

Především je nutné dobře se oblékat a nepodceňovat chlad, a to ani při kratším pobytu ve venkovním prostředí. Právě v zimě je nejdůležitější mít klouby v teple a udělat vše pro to, aby neofoukly a neprostydly. O to více pak bolí.

Začněte proto přípravu na zimu tím, že proberete šatník, abyste zjistili, jaké oblečení chybí a co je potřeba ještě nakoupit. Je potřeba se neoblékat podle kalendáře, ale podle venkovního teploměru a také podle předpovědi počasí. Je dobré předem počítat i s výkyvy počasí. Je lepší si proto raději vzít i dodatečné náhradní oblečení. Preventivně si vezmeme rukavice, teplé boty a ponožky, krytí hlavy a svetr, aby nedocházelo k teplotním výkyvům.

Myslete především na páteř

Vyplatí se mít i rezervní vestu, aby byla v teple i páteř. Právě regenerace artrózy páteře je složitější. Mezi obratli jsou destičky, které také mohou zdegenerovat. Zeslabí se, mohou se vychýlit, nevrátí se do původního stavu a utlačují tak nervové kořeny, které z páteře odcházejí a tlačí na míchu. Pak už většinou vše končí na operačním stole.

Teplo je sice hlavním pomocníkem, ale měli bychom k němu přistupovat rozvážně. Opatrně například s používám infrasauny. Artrózou totiž často trpí starší lidé, kteří mají i jiné zdravotní problémy. Používání infrasauny je proto zcela individuální, podle toho, jakými zdravotními problémy trpíte.

Spustit audio

Související