Kmochův orchestr v Kolíně slaví 150 let. Slavný kapelník by měl ze svých pokračovatelů radost

9. červen 2022

Kmochův orchestr v Kolíně koncertuje už 150 let. Městská hudba nese dodnes jméno Františka Kmocha a hudebníci se pravidelně scházejí na zkoušky ve stejném sále, kde kdysi taktovkou udával rytmus i slavný kapelník. První koncert se uskutečnil 15. května 1872.

„Orchestr vznikl vlastně původně jako hudba Sokola. František Kmoch už v regionu byl známý jako hudebník, protože hrál v několika hudebních uskupeních, a v roce 1871 ho Sokol požádal, aby sestavil kapelu speciálně pro sokolská cvičení,“ vysvětluje manažerka Městské hudby Františka Kmocha Jitka Křičková. První veřejné vystoupení se konalo v květnu 1872 na ostrově, kde byly sokolské slavnosti.

Velké pocty za hranicemi Kolína se orchestru dostalo už o rok později. V roce 1873 byli hudebníci pozváni, aby zahráli při oslavách odhalení pomníku Josefa Jungmanna v Praze. Od té doby orchestr hrál pro radost nejen v Kolíně, ale také v Německu, v Rakousku a vydal se i za oceán do Kanady a USA. Dodnes si hudebníci s chutí zahrají známé skladby jako Kolíne, Kolíne nebo Andulko šafářová. Pro mladší publikum mají na repertoáru zařazené melodie z filmů Rocky nebo Top Gun.

Kmochův orchestr v Kolíně

Součástí dědictví po slavném kapelníkovi je i rozsáhlý archiv, který současný kapelník Miloslav Bulín často využívá. Sám do archivu přispěl. Jeho aranže skladeb zabírají několik polic. Umělecká úroveň za působení Miloslava Bulína výrazně vzrostla a došlo i k omlazení orchestru. V současné době se na zkouškách schází 65 členů, mezi kterými najdete žáky základních škol, studenty středních škol, učitele, právníky i bývalé profesionální hudebníky. „Ti lidé to dělají se zájem a s láskou,“ pochvaluje si kapelník.

Mezi hudebníky můžete potkat i Karla Kácovského, který je v orchestru s přestávkami už od roku 1970. Na jevišti s kolegy se cítí jako doma. V orchestru hrál na pět různých nástrojů a dodnes si rád zahraje na bastrumpetu. Zažil několik kapelníků a toho současného si pochvaluje, i když je prý náročný. „Musí se cvičit. Na trumpetu, když se týden nehraje, tak se ztrácí nátisk. Pak se začíná zase znova. Každý den se do toho musí fouknout a přehrát si pár písniček.“

Kmochův orchestr slaví 150 let a hudebníci na slavnostní koncerty oblékají nové uniformy. Navrhl je pro ně módní návrhář Česlav Jaroš, který přitom vycházel ze sokolských krojů.

Spustit audio