Knihovna bez knihovníka. Městská knihovna v Praze otevřela samoobslužný kiosek v nákupním centru

23. březen 2022 13:40

Čtenáři a klienti Městské knihovny v Praze se stanou tak trochu i knihovníky. Na Černém mostě se otevřel samoobslužný kiosek, kde si knížky půjčí a také je tam vrátí. Jak konkrétně bude pobočka fungovat, to si vyzkoušela reportérka Kristýna Vašíčková.

V nejlepším případě k tomu potřebujete průkazku do knihovny. Pokud ji nemáte, napoprvé se sem musíte vydat v pondělí, knihovník tu bude od 13 do 17 hodin, popřípadě si průkazku zařídíte na jiné pobočce. Co tedy dělat s průkazkou v ruce? „Tady ji přiložíte k té čtečce, nastavíte čárový kód, jakmile se to rozsvítí zeleně, tak to znamená, že můžete vstoupit, otevřete dveře a jste uvnitř. Támhle vidíme selfcheck, tohle zařízení už naši čtenáři znají, protože stejné najdou v každé naší pobočce,“ ukazuje ředitel knihovny Tomáš Řehák.

Pokud by ale někdo potřeboval poradit nebo pomoct, po levé ruce má obrazovku a knihovníka si přivolá na dálku. „Je vidět nahoře kamera, je tam mikrofon, objeví se tam usměvavá tvář některé z našich kolegyň nebo kolegů, ti se vás zeptají, co potřebujete, a poradí vám. Ta služba je tam jen po omezenou dobu, ale každý den kromě víkendu. Kdežto fyzický knihovník je tady skutečně jenom jednou týdně.“

Městská knihovna v Praze má v nákupním centru na Černém Mostě samoobslužný kiosek

Knihu není potřeba mít objednanou předem, vybrat si ji návštěvník může až na místě. Jen je ale potřeba počítat s tím, že je tahle pobočka podstatně menší než ostatní, asi jen 30 metrů čtverečních. Proto je i výběr knížek omezený. Půjde ale o nejdéle otevřenou pobočku, vzhledem k umístění v nákupním centru bude dostupná od 9 do 21 hodin. A zajít sem navíc můžete i o víkendu.

Pokud se tento samoobslužný systém knihovně osvědčí, rozšíří se dál, a to buď v dalších nákupních centrech, kamenných pobočkách, popřípadě jiných prostorech, které původně jako kulturní centrum nefungovaly.

autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio