Knihovnice Lucie Hašková sbírá střípky minulosti. V Hradištku vybudovala jedinečnou knihovnu

3. únor 2021

Knihovna v Hradištku poblíž Štěchovic se dostala do finále soutěže Knihovna roku 2020. Není to náhoda. Knihovnici Lucii Haškové se podařilo neuvěřitelně pozvednout úroveň místní knihovny. Pátrá po zajímavostech z historie obce a do knihovny přilákala stovky nových čtenářů. Boří tak mýtus, že dnešní děti nečtou.

„Když jsem tady asi před 13 lety začala pracovat, tak sem chodilo kolem padesáti čtenářů. Dnes jich máme asi třistapadesát,“ rozhlíží se knihovnice Lucie Hašková po hřbetech knih, úhledně vyrovnaných na dlouhých policích. Knihovny jsou v tuto chvíli pro veřejnost uzavřené, přesto se čtenáři nemusí obávat, že zůstanou bez knih. „Funguje donášková služba, takže čtenáři si mohou přes on-line katalog objednat knížky a já jim je donesu, případně jim je nechám u dveří knihovny k vyzvednutí.“

Usměvavá knihovnice sbírá střípky minulosti, které by bez ní nenávratně zmizely. Například oslovila místní obyvatele a nasbírala kolem tisícovky fotografií ze soukromých archivů, které mapují okolí Hradištka před desítkami let. Dodnes je v kontaktu s pozůstalými po vězních z koncentračního tábora, který za 2. světové války v Hradištku býval. Když přijede návštěva z Francie, ochotně se ujme role průvodkyně.

Střípky historie. Obyvatelé Hradištka Lucii Haškové zaslali kolem tisíce fotografií ze soukromých archivů

Před časem Lucie získala titul Středočeský Kramerius pro nejúspěšnější knihovníky. Knihovna se pod jejím vedením dostala až do finále soutěže Knihovna roku 2020. Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR ocenil její mimořádnou práci na poli regionální historie s mezinárodním přesahem i komunitní aktivity pro všechny věkové skupiny.

Knihovnici ovšem nezajímá pouze dávná historie. Do místního Zpravodaje píše o mladých talentech a připravuje rozhovory se zajímavými lidmi z obce. Vyzpovídala sportovce, hasiče i operní pěvkyni. „Nejvíc mne těší, když si to pak čtenáři čtou, tak ta odezva, že jsou vždycky překvapení, kdo tady s námi žije.“

Jaký příběh z doby koncentračního tábora v Hradištku se Lucie Haškové nejvíce dotýká? A jakou zajímavou osobnost naposledy vyzpovídala? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Související