Kočku domácí nekrmte syrovým masem. Vyhnete se tak možné nepříjemné nákaze

2. září 2020

Pokud je kočka domácí správně živená a má pravidelné odčervováni i očkování, obavy z možné nákazy nemocemi nebo parazity mít nemusíme. Stačí ale trochu neopatrnosti a snaha „naší kočičce“ trochu přilepšit syrovým masem a můžeme v období prenatálu vážně ohrozit zdraví dítěte. Toxoplazmóza je pro gravidní ženu nebezpečným nepřítelem. Radí MUDr. Petr Grenar.

Většina lidí je při kontaktu s divokými zvířaty obezřetná. Bohužel, mnohem méně opatrní jsme v případě zvířat, která mají pouze částečný nebo žádný dohled veterináře. Často takto přikrmujeme například kočky, které žijí divoce, ale pro jídlo nebo něco dobrého se u vás rády zastaví. Pokud je kočka dobře živená, je pravidelně odčervována a má pravidelné očkování, obavy mít nemusíme. V opačném případě samozřejmě hrozí choroby, které můžeme chytit od kteréhokoliv volně žijícího zvířete. Tedy různé plísně a parazity, kteří pouhým dotykem přejdou na nás. Ovšem i další nemoci, které jsou typické právě pro kočky. Především kočičí svrab a toxoplazmózu.

Vyrážka nemusí být pouze alergie, ale i následek pohlazení kočky

Velmi častým následkem pouhého dotyku koček, které nemají dostatečnou péči, je kočičí svrab. Na člověka může přejít pouhým pohlazením kočky a způsobí nemalé potíže. Léčí se jako klasický svrab, kterým je možné se nakazit i jinou cestou. Svrab nás potrápí silným svěděním hlavně v noci, když ležíme pod peřinou a trochu se zpotíme. Často se jako příčina potíží léčí plísně nebo jiná kožní onemocnění včetně alergií, ale léčení je neúspěšné. Problém je v tom, že se na možnost nákazy od kočky nemyslí a léčí se pouze příznaky.

Toxoplazmóza je nebezpečná především pro gravidní ženy

Toxoplazma gondii je parazit, jehož konečným hostitelem je kočka. Do stolice nakažené kočky se vylučují oocysty a při manipulaci s infikovanou stolicí se může nakazit i člověk. Nákaza probíhá často asymptomaticky a zjistíme jí pouze přítomností protilátek v séru postiženého člověka. Toxoplazmóza je nebezpečná hlavně pro gravidní pacientky, kdy může způsobit poškození placenty. Tím dochází ke zhoršené výživě plodu a následkem i k rozvoji různých poruch.

Můžeme se nakazit i od kočky domácí

Pokud při péči o kočku nedodržíme krmné mechanismy a pravidla, může být pro nás nebezpečný i náš domácí čtyřnohý mazlíček. Kočky, které jsou krmené pouze granulovou stravou nebo tepelně ošetřeným masem toxoplazmózou neonemocní. Nebezpečím je pouze konzumace syrového masa. Co se týká přenosu na člověka, pouhým pohlazením nakažené kočky se toxoplazmózou nenakazíme. Nákaza se vždy přenáší pouhou manipulací s infikovanými exkrementy nemocné kočky. Toxoplazmóza je pro člověka nebezpečná pouze v případě, že je tímto onemocněním postižená gravidní žena.

Spustit audio